VM 2018 – Tunisien

Av
Uppdaterat: juni 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Tunisien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Härliga minnen, tunt fram, magiska bakverk och inte en chans. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Det kan låta elakt

Man skall aldrig räkna bort någon helt i ett VM men känslan säger att detta Tunisien kan komma åka hem utan att ha gjort ett mål. Truppen består av några proffs i Frankrike och hälften i arabiska ligor. Med Belgien och England i samma grupp är det svårt se hur man skall ta sig vidare. Panama vilka succéartat och oväntat tog sig vidare kan vara den nation man lyckas slå, men det kan lika gärna bli en mycket tråkig 0-0 där bägge kämpar mer för att inte göra bort sig med mål i baken, än offrar sig framåt för att försöka ösa in mål.

Tunisien har faktiskt vunnit Afrikanska mästerskapen, kontinentens motsvarighet till vårt EM, och de var stort. Man var värdnation och själv var jag på plats just då, i ett land som var hysteriskt stolt över att hålla i det men givetvis ännu mer över framgången. Några nationalikoner blev till den sommaren, spelare som för evigt lever kvar i historieböckerna. Jag tror inte vi kan räkna med att några skapas denna gång, tyvärr.

Inför varje VM och varje EM anordnar jag ett lotteri där man lägger en hundring och får dra ett lag, Större delen av potten går till den som dragit vinnande lag, en mindre till den som drar förloraren i finalen, och en summa till den som drar VMs sämsta lag. Det kan bli Tunisien vilka ger den delen av potten i år.

Värta att besöka för sockersuget

Tunisien har varit ett relativt framgångsrikt turistland men har tappat något. Det fanns en hel del charterresor förr från Sverige men resebolagen har trappat ner på utbudet av olika anledningar. Standarden på hotell är en där det varierar från överdådig lyx till att man får dela rum med kackerlackor som erövrat handfatet. Något större att se finns inte. Visst finns där lämningar från Romartiden och den del vackert men har man sett en sanddyn, så har man sett dem alla.

Men oj vad de kan baka. Bara det är värt resan. Som så många av de arabiska och nordafrikanska länderna används inte socker överdrivet i form av sötningsmedel. Istället mals olika nötter ner och dessa ger en lika en ännu godare, lenare sötma vilken dessutom inte chockar kroppen lika mycket. Man behöver inte slipa bort beläggningar hos tandläkaren eller känna att tänderna nästan fräter bort då man slukar tolv små godsaker i Tunisien, likt då man trycker i sig lika stora här hemma i Sverige. Vill man banta på en diet av bakelser kan Tunisien vara en rekommendation.