VM-skandaler

Av
Uppdaterat: mars 6, 2018


Bara några månader kvar till fotbolls-VM och även om snön täcker landskapet just i detta nu befinner man sig i tanke redan där, när somrarna är som bäst. Vi skall bli lite Hänt Extra den här gången och lista VM-skandaler.

VM 2018 spelas i Ryssland, VM 2022 spelas i Qatar. Vissa vill hävda att redan där har vi två praktskandaler, att VM ens tilldelats dessa länder. Det senaste tror vi de flesta håller med om. Qatars landslag kan knappt spela jämt med Andorra, deras lag kommer vara hopköpt med en hel del brasilianare, vädret kommer vara helvetiskt och värre än att spela på Tatooine. Men det är naturligtvis missförhållandena i landet som gör det till en skandal. Qatar är en diktatur, de som arbetat på arenor, infrastruktur och övrigt, ja de har arbetat under närmast slavlika förhållanden.

Ryssland vill åtminstone inte undertecknad hålla med om, att det var en skandal landet fick VM. I så fall skulle exempelvis OS i Peking också vara en.

Men låt oss lista några historiska skandaler och vi kommer inte å hela vägen tillbaka.

1966: VM spelades i England där hemmanationen vann. Den största skandalen var inte att VM-pokalen i rent guld stals mitt under turneringen, det var att England fick ett mål som egentligen skulle blivit bortdömt eftersom bollen aldrig var över mållinjen. Vissa vill påstå att inget att av Geoff Hursts tre mål skulle räknats, men då överdriver man något och är antagligen tysk in i benmärgen. Vi skall dock vara på det klara om att det på den tiden inte fanns någon teknik för att hålla koll på detta, domaren var helt ensam i sitt beslut.

Ungefär 40 år senare skipades en sorts poetisk rättvisa då Tyskland mötte England i en VM-match där de förstnämnda fick ett mål med sig och reprisen visade att bollen var långt ifrån inne.

1978: VM i Argentina är för evigt solkat av en handfull skandaler. Militärdiktaturen som fick det, militärdiktaturen som köpte vinsten. Den fenomenale Johann Cruyff bojkottade detta VM – ett där Holland förlorade mot Argentina i finalen – och ryktet var först att hand gjorde det på sin frus ultimatum, att han skull haft en älskarinna och hon hotat med skilsmässa om han åkte. Ett annat var att han vägrade spela inför svin som styrde med militären i ryggen. Vi väljer att tro på det senare.

1982: Som vi led med Algeriet många av oss eftersom de charmade världen. 1-0 mot självaste Tyskland i sin första match. Sedan går Tyskland och spelar en uppgjord gå-match mot Österrike så att bägge de tysktalande brödraländer skall gå vidare från gruppen istället för nordafrikanerna.

1982: Schumacher karatesparkar Battiston och får inte ens ett gult kort. Fransmannen ligger medvetslös på planen, tyske målvakten fick ta skit för detta resten av livet.

1986: Vissa vill påstå att det Maradona kallade guds hand då han slog in bollen över Shilton med just handen i matchen mot England, att det skulle vara en skandal. Personligen sitter jag på staketet över den. Hade Maradona inte slagit in den med handen och fått mål skulle han bara snurrat upp sina motståndare på ett annat sätt.

1994: Maradona skriker extatiskt rakt in i kameran efter mål mot Grekland, bara några dagar senare åker han fast för doping

2002: Domarskandalernas VM. Inte minst domaren från Ecuador som senare visade sig vara mer köpt än ett par damskor på en mellandagsrea.

2010: Luis Suarez – numer i Barcelona – har en särskild plats i helvetet vad gäller vissa människors åsikt och det började långt innan detta VM, men här räddar han osportsligt en boll på mållinjen med händerna i matchen mot Ghana, en handling som innebar att Uruguay tog sig till semifinal istället för Ghana

2014: Luis Suarez igen, och här väljer han försöka stoppa sin italienske motståndare Chiellini med – av alla kroppsdelar – tänderna.

Detta var endast några exempel av tyvärr många. Kan ni komma på fler?