Allsvenska skyttekungar som glömts bort

Av
Uppdaterat: april 22, 2020


Källa: Pexels

Skyttekungen är ofta den i laget som får mest fokus i laget under en säsong. Den som lyckas vinna säsongens totala skytteliga skriver för evigt in sig i historieböckerna. Dessa historieböcker hamnar dock allt längre bak i registret ju längre tiden går och vissa skyttekungar blir snabbt bortglömda.

Några av Sveriges skyttekungar var nya namn i Allsvenskan när de vann titeln. Frågan är om vi kommer få se något ytterligare nyupptäckt namn slå igenom i Allsvenskan inför kommande säsong? Den som är intresserad av betting på fotboll kan leta efter en och annan bubblare genom att följa nyheter inom sporten. Nu återbesöker vi tre skyttekungar för 2000- talet, som du kanske glömt bort, eller som du helt enkelt undrar var de tog vägen.

2006 – Ari da Silva Ferreira (Kalmar FF)

Kalmar FF har vunnit ett SM-guld under sin tid som förening. Ett SM-guld som togs 2008, även då med brasilianer i klubben (Sobralense och Sacramento), men det var redan två
år tidigare som det fanns tecken på vad som komma skulle för smålänningarna. Det var en blott 21-årig ung Ari, som han mer käns som, som 2006 kom från Brasilien till Småland. Han var då okänd och oprövad, inte minst i det kalla svenska klimatet.
Han hade bara spelat
tre matcher för Fortaleza, men visade sig direkt bli en succé. Det blev 15 mål på 23 matcher för Ari, vilket hjälpte Kalmar nå en femteplats i ligan. Det var en säsong som slutade med trippelt brasilianskt i målskyttetoppen, med Paulinho Guará och Wilton Figueiredo (som delade tredje plats med två andra) tätt efter Ari. Han har därefter haft en lyckad karriär utomlands, dels i Nederländerna, men främst i Ryssland under de senaste tio åren.

 

2007 – Razak Omotoyossi (Helsingborgs IF)

Omotoyossi var likt Ari ett högst oprövat kort när han anslöts till den skånska klubben inför säsongen 2007/2008. Han bildade anfallsduo med Henrik Larsson och det blev succé direkt för landslagsmannen från Benin. De flesta som minns Omotoyossi tänker dock sannolikt inte på hans målskytte som första attribut, utan snarare de fysiska attributen som det skrevs gott om i olika svenska medier. Det blev inte samma succé för Omotoyossi som Ari när det gällde spelet utomlands, men skytteligatiteln är det ingen som kan ta ifrån honom.

2010 – Alexander Gerndt (Gefle IF & Helsingborgs IF)

Gerndt är sannolikt ett namn som det var ett tag sedan du läste om. Han slog igenom ordentligt 2010 i och med sina prestationer för Gefle, vilket lockade Helsingborg att köpa honom mitt under pågående säsong. Detta är för övrigt första och enda gången som en skytteligavinnare i Allsvenskan har representerat två olika klubbar under säsongens gång. Gerndt gjorde totalt 20 mål, vilket precis som med de andra två på listan ledde till en utlandsflytt, samt att han fick utnämningen Allsvenskans bästa spelare den säsongen. Han flyttade först till Utrecht i Nederländerna, men har nu slagit sig ned i Schweiz och spelar sedan 2017 för FC Lugano.
Bland interna skytteligavinnare finns det även gott om namn som du sannolikt inte haft på tanken på ett tag. Vi finner allt ifrån Anselmo (Halmstad, 2008), Junior (Malmö, 2007) och Teteh Bangura (AIK, 2011). Det återstår att se vilka som blir framtidens överraskningar.