Collina, kom tillbaka!

Av
Uppdaterat: juli 9, 2016


Det spelar ingen roll hur gammal du nu må vara och det spelar ingen roll om du orkar springa två, femton eller tjugo meter. Bara kom tillbaka. Du kan sitta i en stol bredvid planen, i en fåtölj om du vill, lutad tillbaka med en grogg vid mittlinjen. Jag bryr mig inte. Du kommer sköta detta mycket bättre än dagens domare ändå.

Ni har alla sett honom, ni vet vem han är. Collina. Den skalliga, italienska domaren med sådan pondus och skärpa i beslut att resten som kommit efter bara kan knäböja. Det finns ett klipp på Youtube – eller, det finns många – men det finns ett där han blir attackerad av en spelare som tror sig vara åh så mäktig, duktig, viktig, stor och stark. Collina avfärdar honom ungefär som man distinkt borstar bort ett hår på sitt kavajslag. En rejäl knuff. Spelaren vet inte var han skall ta vägen, hur han skulle reagera. Pierluigi Collina visste exakt hur han skulle få tyst på primadonnan. Han behövde inte ens hota med gult kort.

Det har funnit några riktigt fantastiska domare. Ovan nämnda en. Ungraren Sandor Puhl var näst intill perfekt på det där klassiska viset där man ofta inte märkte av honom i matcher vilka flöt på alldeles utmärk och just att domaren inte syns särskilt mycket brukar tyda på att han sköter sitt jobb bra. Portugisen Pedro Proenca är ännu en som fortfarande är aktiv och var en av de mest använda domarna i VM 2014, vilket är ett bevis i sig på hans kvalitet. Men det verkar vara förvånansvärt svårt att få fram domare av yppersta klass. Just nu verkar vi uppleva en särskilt dålig period med ganska många stolpskott i den här kategorin av sporten.

Detta EM anno 2016 har visat sig vara tragiskt fullt av mediokra domare. Vissa av dem borde inte få besluta i en division trematch, än mindre i ett nationellt mästerskap. Turkiske domaren Cuneyut Cakir är exempelvis en, som dömde precis enligt förväntan med helt genomidiotiska. Ibland till och med skrattretande. Han har gjort bort sig i ligaspel, Champions League och internationella matcher. Tagit fler vansinniga beslut än katten i Itchy and Scratchy gjort sedan The Simpsons startade, ändå får han hållas. Det finns Made in Bangladesh julgransbelysning med glappkontakt som kunde prickat fler rätt med belysning på/av än vad den domaren presterar i sitt arbete. Och han är tyvärr inte ensam.
Problemet med dåligt presterande domare på hög nivå är att konspirationsteorier sprids. Nu skedde det igen efter semifinalen mellan Tyskland och Frankrike. Direkt påstods att italienske domaren Nicola Rizzoli utkrävt sin egen hämnd för att tyskarna slog ut hans landsmän i kvartsfinalen. Det skall naturligtvis väldigt mycket till för att något sådant skall ske och här var med största sannolikhet inget uns av sanning men man kan förstå protesterna i besvikelsen efteråt. Frankrike tilldömdes en straff i ett kritiskt läge, på en hands vilken med hemmatryck och allt antagligen skulle avfärdats direkt om det skett på motsatta sidan planhalvan i samma ögonblick.

Nej, överlag har det varit mycket dåliga domarprestationer. Turneringen i sig har inte lyft särskilt, många av toppspelarna har inte alls motsvarat förväntningarna. Jag tittar på dig Zlatan, dig Pogba, er Lewandowski, Muller och i viss mån Ronaldo. Matcherna har varit halvmesyrer till majoritet, några enstaka minnesvärda. Det bestående intrycket kommer bland annat vara riktigt dåliga domare.

Collina, kom tillbaka!

/ Zvonko, Kompistips