Edgar Davids – En glasögonklädd legend 

Av
Uppdaterat: november 8, 2019


Många minns honom för hans sportglasögon, men Edgar Davids gav fotbollen mycket mer än snyggt mode. Idag ses han av många som en legend som inte bara satte fart på det Nederländska landslaget utan även de klubblagen han spelade i.

Nederländernas gyllene generation 

Edgar Davids var en av nyckelspelarna i vad som har refererats till som Nederländernas gyllene generation, landslaget från 1996 till 2014. Laget presterade långt över förväntningarna och många av spelarna blev världsstjärnor i klubbar runt om i världen. En av dem var Davids. Han spenderade sin inledande karriär i Nederländska Ajax, där han hjälpte laget att bli Champions League-mästare 1995. Men precis som många andra från den gyllene generationen ville Davids utomlands. Han hamnade först i Milan, sedan i Juventus. 

Dominans i Juventus

I Juventus dominerade Davids på mittfältet och blev snabbt en av lagets absolut viktigaste och mest omtyckta spelare. Tillsammans med Juventus tog han tre Serie A-titlar, och nådde Champions League-finalen två gånger (1998 förlorade Juventus finalen mot Real Madrid, och 2002/2003 förlorade de finalen mot Milan). 

När formen  i Juventus började svika blev Davids utlånad till Barcelona 2004. Under Davids säsong kom på andra plats i La Liga efter Valencia. Tiden i Barcelona blev dock kortvarig och Davids återvända till Italien och såldes till Inter efter säsongens slut. 

Efter ett trögt år i Inter utan särskilt mycket speltid hamnade Davids i Tottenham där han snabbt blev en publikfavorit igen och hjälpte laget att ta en femte plats i Premier League två år i rad. 

Åter till Ajax

Efter tiden i Tottenham återvände Davids till sin moderklubb Ajax 2007 där han spelade två säsonger. Efter Ajax gjorde han en kort karriär i engelska Crystal Palace, för att sedan ta en spelar/coach-roll i League Two laget Barnet, som han lämnade 2014.

Under sin tid som aktiv blev han känd som Pittbull, ett smeknamn han fick av Ajax dåvarande tränare Louis van Gaal på grund av sin säregna och tuffa spelstil på mittfältet. 

Uppseendeväckande stil på fotbollsplanen 

Visst var davids en populär fotbollsspelare som aktiv, men den stora massan kommer kanske främst ihåg honom på grund av sin stil. Med sina dreadlocks och tuffa sportglasögon blev han snabbt en av de mest igenkännbara fotbollsspelarna under 90-talet och 00-talet. Många tror att hans karakteristiska glasögon är en modeaccessoar, men i själva verket lider Davids av ögonsjukdomen glaukom, eller grön starr, som gör att han måste använda glasögonen. Snyggt är det hur som helst!