En av världens mest lovande som aldrig riktigt slog igenom

Av
Uppdaterat: mars 8, 2020


Ett spännande ämne som är värt att reflektera över är spelare som har haft alla möjligheter att bli världsstjärnor men aldrig riktigt lyckas slå igenom. Denna text kommer att tillägnas en sådan profil. Innan han blev känd för oss svenskar spelade han i den franska ligan då han spelade för klubbar som Sochaux, Rennes och Lens. Men år 2002 under VM i Japan hände det något. Hans landslag hade för första gången tagit sig vidare till ett världsmästerskap och lyckades även kvalificera sig för slutspel.

Några av er har nog redan listat ut vilket land det handlar om och det är givetvis Senegal. Spelaren som får äran att lyftas fram är ingen mindre än El-Hadji Diouf. Mannen som var en stor del i att slå ut Sverige i en rafflande åttondelsfinal som avgjordes under förlängning efter att Henri Camara gjorde sitt andra mål för matchen. Efterföljande match ställdes Senegal mot Turkiet. I kvartsfinal fick laget dock se sig besegrade och därmed ge upp sitt första världsmästerskap. Trots denna förlust sågs detta som en smärre succé då laget aldrig tidigare ens medverkat i ett världsmästerskap. Klubbarna runtom i Europa började dra i de spelare som utmärkt sig i den senegalesiska truppen och den mest eftertraktade blev El Hadji Diouf som då tillhörde franska Lens.

Detta var en El Hadji Diouf som haft ryktet om sig att vara lite av en bråkstake. Bland annat var han känd för sitt svängiga humör och att ha varit inblandad i flertalet ”händelser” även utanför plan. Trots dessa rykten blev Liverpool så förälskade i Senegalesen att de öppnade plånboken och betalade 10 miljoner pund, vilket ansågs vara ett kap. Diouf tilldelades tröja nummer 9, vilken tidigare bland annat burits av spelare som Robbie Fowler, Ian Rush och Steve McManaman.

Förhoppningarna var minst sagt höga på nyförvärvet som storimponerat under världsmästerskapet med bland annat två hattrick. Men succén uteblev och under Dioufs andra år i Liverpool blev han den första spelaren i klubbens historia att bära tröja nummer 9 utan att göra ett enda mål på en hel säsong. Detta fick Liverpoolsupportrarna att höja på ögonbrynen men även klubbledningen fick agera och fundera över Dioufs framtid i klubben. Tillslut bestämde klubben sig för att låna ut senegalesen till Bolton. Ett lån som senare ledde till att Bolton värvade honom för 6,5 M pund. Inte den bästa avkastning för Liverpools del, men i det läget var man glada att bli av med bråkstaken som fått lika många röda kort som antal gjorda mål i klubben.

Men relationen blev något sämre av att klubben gjorde sig av med honom och än idag skickar El Hadji Diouf syrliga kommentarer när han får möjlighet bland annat till spelare med legendstatus såsom Jamie Carragher och Steven Gerrard. Ett av de mest häpnadsväckande citat är ”Skillnaden mellan Carragher och mig är att jag är en världsklasspelare och Carragher är skit”. I samband med landskompanjonen Sadio Manés övergång passade Diouf även på att säga: ” Mané behöver inte oroa sig för någonting. Idag har man ingen dålig mentalitet i Liverpool som Steven Gerrard och Jamie Carragher, folk som bara gillar sig själva”. 

Vill du läsa fler speltips besök https://dagensbetting.se