Europatipset 12/8 » Dagens tips & analys

Av
Uppdaterat: augusti 13, 2020

Tvådagars Europatips med svensk prägel är vad som nu står framför oss. Förutom Allsvenskan och Superettan är det två stycken Champions League-bataljer som också ska monteras ner. Värdemässigt finns flera fynd bland skrällarna och vad gäller singlar står sig av allt att döma Göteborg, Häcken och Ljungskile bra. Vi beger oss omedelbart till Portugal för att ta del av CL-festen då två av Europas kanske vassaste offensiver ställs mot varandra. Nu kör vi!

Spelstopp: 18.59

1. Atalanta – PSG 

Atalanta kunde som bekant inte hålla sin fina andraplats i Serie A utan fick se sig omsprungna av Inter under sommaren. Bergamo-klubben kommer, även om laget inte vinner årets Champions League, ändå spela i turneringen till hösten efter sin fina tredjeplats i den inhemska ligan. Tappet av Ilicic är såklart stort men det finns massor av fin spets hos de blåsvarta ändå. PSG står utan Di María som är avstängd och dessutom kommer av allt att döma inte Mbappé spela mer än om nöden kräver då ynglingen fortsatt är småskadad. Nog ska en tvåa som kryper upp över 50 procent garderas. 

2. Djurgården – Mjällby 

Mjällby är ingen nykomling att bara kliva in och köra över. Det har flera mer bastanta gäng bittert fått erfara. Senast på tur att åka på en smocka av Listerlandets gulsvarta gäng var AIK. Nigerianen Ogbu var het mot solnaiterna på Strandvallen och målade två gånger om. MAIF ska nu upp till Tele2 igen. Senaste gången Lantz mannar testade lyckan här blev det en 2-1-viktoria mot just Djurgården i cupen. Blåränderna kliver ut på sitt eget konstgräs med en mindre rolig förlust i ryggen. 1-2 mot Hammarby är knappast något som bara rinner av och sett till spelet fanns det massor mer att önska. Kliver ettan över 65 procent är det definitivt läge att snabbt blicka österut. Är plånboken tillräckligt djup är helgarderingen given.  

3. Malmö FF – Örebro 

Det blir för Örebro att hålla i hatten på Eleda Stadion nu då Sportklubben ska försöka stå emot ett frustande himmelsblått gäng med guld i siktet. Malmö FF har nämligen radat upp sju raka segrar i ligan och kopplat ett järngrepp om förstaplatsen. Här får värdarna klara sig utan Kiese Thelin och Christiansen och även om truppen är bred är det inte enkelt att ersätta ligans kanske två bästa spelare. Örebro kommer från två bra insatser och även om ÖSK inte vunnit i Allsvenskan mot Malmö borta på snart 20 år är det åtminstone läge att plita ner ett kryss som gardering till den brutalt hårt streckade ettan.   

4. Brage – Norrby 

Brage föll mot Västerås i fredags. En torsk som coach Saarenpää knappast var nöjd över. Borlänge-laget har inte råd med flera förluster av denna art om det ska bli en än mer spännande höst än i fjol. Hiltunen saknas för masarna nu (avstängd) men det ska spela mindre roll. Kanteh, Mark Antonsson, Sellin, Mzwakali samt bröderna Lundin finns alla tillgängliga. Norrby har nypt poäng på “Vallen” två år i rad men formen är minst sagt tveksam i bortalägret. Ettan kan utan tvivel singlas upp till 45 procent men är tanken att Brage ska streckas upp högre bör mötet garderas tämligen omgående. 

5. GAIS – Degerfors 

Degerfors är ruskigt heta och har nu gjort ett litet ryck i toppen. De rödvita ser strålande ut i offensiva led där nyförvärvet Bertilsson varit smått magisk. Nu är det GAIS som står för motståndet i Göteborg. Ett hemmalag som varken släpper in speciellt mycket mål bakåt men inte heller mäktar med att producera storskaligt framåt. Gaisarna är enda lag som ännu inte klivit upp på tvåsiffrigt vad gäller mål framåt. På Gamla Ullevi har däremot de grönsvarta varit rätt svårslagna och bara Brage har rest härifrån med alla tre poängen inledningsvis. Att lämna tvåan allena är därmed uteslutet och X2 är ett val att åtminstone inleda med.    

6. Jönköpings Södra – Dalkurd 

Dalkurd reser till Jönköping med poäng i fem av de sex senaste. Truppen har genomgått stora förändringar sedan förra säsongen och att laget nu börjar ta form och hitta rätt bådar gott inför framtiden. DFF är fortsatt utan duon Tawfeeq och Zubair som med anledning av coronavirusets framfart inte fått komma till Sverige ännu. Offia, Jasarevic, Clemons och Hodzic är alla osäkra kort inför mötet med Södra. Hemmalaget gör det riktigt bra för tillfället och börjar nu närma sig pallplats i toppen av tabellen. Visst ska de grönvita vinna denna batalj i de allra flesta fall men nu skenar ettan brutalt och då måste vi snabbast möjligt bara framme med garderingspennan. Värdet på X2 ser kanon ut och måste med. 

7. Ljungskile – AFC Eskilstuna 

AFC Eskilstuna är på god väg att “göra en BP”, nämligen rasa ur två divisioner inom loppet av två säsonger. Eskilstuna-laget har haft enorma bekymmer under sommaren och AFC har bara mäktat med en futtig strut framåt på fyra senaste matcherna. Något märkligt kan ändå tyckas då fina spelare som Samuel Nnamani och Rossi i truppen. Baptiste är ett kännbart tapp då Östersunds-lånet nu är tillbaka i Jämtland. Det blir åter tufft för Eskilstunas orangeklädda gäng som mest troligt får åka hem utan poäng. Ettan är en trevlig spik hela vägen upp till 50 procent. 

8. Trelleborg – Västerås 

Västerås är åter ett vinnande lag efter 2-1-skalpen mot Brage i fredags. Sportklubben kom dock undan med lite flyt då Borlänge-laget hade en hel del farliga chanser men de grönvita höll undan. VSK ska nu ner till Vångavallen och försöka ta en andra rak viktoria då Trelleborg står för motståndet. Skåningarna gör fina prestationer på sitt eget gräs och ska såklart stå med mycket goda möjligheter att åter vinna nu. Värdemässigt ser ettan ut att bli usel och med påfyllt självförtroende hos gästerna är det läge att först och främst titta åt höger. Tvåan lyser av fint spelvärde.

9. RB Leipzig – Atlético Madrid 

Onsdag har nu blivit torsdag och vi besöker åter Portugal för att sätta tänderna i ytterligare en Champions League-batalj. Denna gång är det Leipzig och Atlético Madrid som gör upp om en plats i en kommande semifinal. Atlético kommer få spela matchen utan Vrsaljko och Correa som båda har blivit positivt testade för covid-19. För Leipzig del är såklart målkungen från i fjol, Werner, ett jätteavbräck. Sabitzer ska enligt uppgift dock finnas med i Portugal och möjligen kan kaptenen nu spela. I så fall är det en mycket viktig pjäs att få in i laget. Med en hårt streckad tvåa finns det läge att kolla åt garderingar. Nog ska Emil Forsberg och grabbarna kunna gneta till sig ett kryss.  

10. IFK Norrköping – Hammarby 

Tillbaka i Sverige och fyra allsvenska bataljer som tar kupongen hela vägen in i mål. Första stoppet sker på Östgötaporten där tidigare serieledarna Norrköping nu får finna sig i att spela tredjefiolen. Både Malmö och Elfsborg har nämligen sprungit förbi de blåvita i topp då segrarna lyst med sin frånvaro på slutet. Hammarby har ökat takten sista kvarten och har bland annat bärgat en härlig skalp via 2-1 mot Djurgården i derbyt häromsistens. Bajen har dock haft förtvivlat svårt i Norrköping och när trenderna pekat åt olika håll verkar svenska folket vara sugna på att strecka upp de grönvita en aning. Ettan är därmed fin att singla och stannar IFK under 55 procent är det absolut inte fel att spika av Peking.  

11. AIK – Östersund 

Det ser ut som AIK-spelarna springer runt med blysänke runt benen och nye coachen Bartosz Grzelak har inte fått någon skön start på sitt nya ämbete. Efter 1-3-torsken mot Mjällby får nu i alla fall solnaiterna resa hem för ett uppdrag mot ett lag som de svartgula generellt haft lätt för. Östersund har nämligen aldrig besegrat AIK i tävlingssammanhang och kommer även här få det tufft. Det som talar för jämtarna en är lagets bortaspel i år som genererat fler poäng än hemmavid. Att singla Gnaget under rådande omständigheter känns alltför vingligt och nog ska krysset få sin plats tämligen tidigt som gardering.  

12. Kalmar FF – IFK Göteborg 

IFK Göteborg är nästa storklubb som mår sådär. Blåvitt har inte vunnit en fotbollsmatch i ligasammanhang sedan AIK besegrades andra juli. Kalmar vann mycket överraskande mot Häcken på Bravida så sent som i helgen. Första segern på tio matcher därmed och äntligen något positivt att prata om i Guldfågeln Arenas katakomber. Spelet för smålänningarna på sin egna matta har dock varit uselt över lång lång tid och här kommer av allt att döma KFF överstreckas dessutom. I fjol kryssade smålänningarna flest gånger i Allsvenskan. I år är det Göteborg. Det luktar kryss om denna batalj och tillsammans med en spelvärd tvåa får vi anses vara i hamn.

13. Varberg – Häcken

Sista anhalt blir Påskbergsvallen dit Häcken kommer för att ställas mot nykomlingen Varberg. Boisarna kämpade till sig ett finfint kryss borta mot Sirius i måndags där Selmani åter fick trycka in två mål för de grönsvarta. Noterbart är ändå att Varberg inte lyckats vinna på de sex senaste försöken i Allsvenskan. Gästerna är fortsatt bäst på hemmaplan i ligan trots torsken mot Kalmar i helgen. Bortaspelet har dock inte imponerat och coach Alm har en hel del att skruva på vad gäller liret utanför Bravida. In till truppen nu kommer Pontus Dahlberg. Med en trasig Abrahamsson kände sig klubben tvingad till förändring och i Watford-lånet har laget nu en ruggigt stabil sista utpost. Känslan är att Dahlberg vinner första matchen med sitt nya lag och tvåan kan lämnas allena. 

Omgångens säkra: Ljungskile

Tufft att måla upp jumbon som “omgångens säkra” men faktum är att Ljungskile förtjänat bättre sett till chanser laget skapat och nu får LSK möjlighet till lite retroaktiv utdelning dessutom. En värdemässigt fin spik.

Omgångens skräll: Mjällby

Med Ogbu i kanonform kan allting hända. Mjällby kommer resa till Stockholm med fint självförtroende och när Djurgården såg rätt skakiga ut mot Hammarby ska MAIF målas ner!

1. Atalanta – PSG x2

2. Djurgården – Mjällby 1×2

3. Malmö FF – Örebro 1x

4. Brage – Norrby 1

5. GAIS – Degerfors x2

6. J-Södra – Dalkurd 1×2

7. Ljungskile – AFC E. 1

8. Trelleborg – Västerås 2

9. Leipzig – A.Madrid x2

10. Norrköping – Hammarby 1

11. AIK – Östersund 1x

12. Kalmar – Göteborg x2

13. Varberg – Häcken 2