Europatipset 15/7 » Dagens tips & analys

Av
Uppdaterat: juli 16, 2020

Premier League, Allsvenskan och Serie A. Där har ni hela Europatips-paketet under onsdagen då 13 nya matcher är att försöka bemästra. Fina skrälldrag och lika många fina spikar synas ner där den kanske största av alla värdespikar är att ifrågasätta. Läs vidare så får ni ta del av vår analys av läget!

Spelstopp: 18:59

1. Arsenal – Liverpool 

Derbytorsk och hängande huvuden. Arsenal hade ingen rolig dag på värsta konkurrentens arena då Tottenham segrade i söndags. Nu får The Gunners smaka på rejält motstånd igen. Liverpool kommer till Emirates med guldet bärgat, en avslappnad Klopp och för det mesta syns leenden på spelarnas läppar läppar. The Reds ska dock inte känna sig speciellt nöjda med sin 1-1-historia i helgen. Insatsen var tämligen trist och sett över de senaste matcherna har Liverpool inte alls kommit upp till den höga nivå vi vant oss vid. Att värdarna ska kunna stå upp riktigt fint nu känns givet och någon tvåa att lämna allena känns inte aktuell. Garderingsläge i London.

2. Newcastle – Tottenham 

Newcastle har varit ett av de lag som överpresterat mest under säsongen sett till underliggande statistisk. Steve Bruce och hans mannar verkar dock fått se verkligheten komma ikapp en aning och under sommaren har de vitsvarta haft mäkta svårt att segra. Nu ska The Magpies testa lyckan mot ett Spurs som så sent som i söndags löste en finfin 2-1-skalp mot Arsenal. Gästerna har dessutom viss revansch att kräva från mötet i höstas då Newcastle fixade 1-0 i huvudstaden. Tvåan känns på det hela taget som en lämplig spik.

3. Burnley – Wolverhampton 

Liverpool hade nog en tanke om att gå rent hemmavid när säsongen senare ska summeras. Detta var dock inget som Burnley gick med på och The Clarets blev första lag att nypa poäng på Anfield i år. Värdarna har med ett fint försvarsspel under sommaren lagt grunden till många trevliga insatser. Wolverhampton kommer till Turf Moor med en stabil 3-0-skalp i ryggen. Viktigt för Vargarna då slaget om Europaplatser nu intensifieras. Sett till elvorna som dessa klubbar kan ställa ut på gräset finns mer kvalité hos bortalaget och med en värdemässigt fin tvåa är det pennan från höger som gäller.

4. Manchester City – Bournemouth 

Kupongens jättefavorit finns i Manchester. Guardiolas City ska visserligen spela cupsemifinal på Wembley till helgen men förberedelserna till den holmgången bör inte störas så speciellt mycket av onsdagens kamp mot Bournemouth. De engelska lagen har lärt sig vad som gäller med tajta spelscheman och med ett mer eller mindre fullt friskt City kommer det inte vara något snack om saken på Etihad. På sitt egna gräs har The Sky Blues 8-1-0 på de nio senaste med brutala 28-4 i målskillnad. Även om gästerna från sydkusten tog en härlig skalp mot Leicester häromsistens så hjälper det inte här. Ettan är bara att banka av. 

5. AIK – Sirius 

I Solna ska AIK försöka stå för en bättre prestation än vad som presterades på Olympia i helgen. Försvarsspelet ska ifrågasättas och 1-0-målet till Helsingborg kom efter en brutal miss från Rasmus Lindkvist sida. Nya tag för Norlings gäng nu. Sirius blir en spännande utmaning för Gnaget då Uppsalas blåsvarta stolthet inlett Allsvenskan på ett strålande sätt. Gästerna har inför denna kamp löst poäng i sex raka matcher och dessutom har laget löst två mål i alla dessa bataljer utom mot Hammarby senast. Med tanke på en något sviktande defensiv hos AIK kan vi nog räkna med minst en eller ett par strutar från Sirius sida och därför är det läge att direkt blicka mot X2.   

6. Djurgården – Falkenberg 

På Tele2 kommer Djurgården att få stå som stor favorit men också en rejält överstreckad sådan. Svenska folket har helt fattat tycke för Djurgården och här finns nog en viss risk att ettan flyger upp mot 80 procent. Med tanke på Falkenbergs prestationer under sommaren får detta anses tämligen väntat. FFF besöker huvudstaden med en poäng på kontot sett över de sex senaste och spelet ser inte jätteroligt ut. Att de gulklädda nu dessutom ska spela match utan sin förstekeeper, Brattberg, ställer till än mer bekymmer. Alla som följer Allsvenskan vet att det mesta kan hända och med ett kryss i krokarna runt 15 procent ska inte ett stenhårt spelat Djurgården lämnas ensam. 

7. IFK Göteborg – Helsingborg 

Helsingborg fick äntligen segra i årets serie. 2-0-viktorian hemma mot AIK kom efter en fint genomförd match från skåningarnas sida och det känns som Mellbergs grabbar äntligen är med i matchen. Göteborg har lite skadebekymmer på backsidan och dessutom är Tolinsson avstängd. I övrigt är Kamratföreningen ett bättre lag och har historiskt haft mycket lätt för Di röe. Ettan blir troligen en stabil spik streckmässigt och då är det inget fel med att singla Blåvitt. Finns stålarna kan det dock vara läge att blicka mot åtminstone krysset som tidigt komplement. 

8. Bologna – Napoli 

Det drar ihop sig i Serie A. Ett fåtal omgångar återstår och mötet mellan Bologna och Napoli är en holmgång utan egentlig betydelse. Hemmalaget kommer sluta någonstans i mitten medan Napoli finns på en mer framskjuten plats i tabellen. Då napolitanarna vann Coppa Italia tidigare i sommar finns redan en plats i Europa League reserverad för gästerna och således är tabellplaceringen mer av kosmetisk karaktär. Nu tappade visserligen hemmalaget en 2-0-ledning på stopptid mot Parma i helgen men det finns klass hos de blåröda vilket inte minst 2-1-skalpen mot Inter på San Siro tidigare i juli visar. Tvåan kan sticka iväg en aning och då är det solklart läge att blicka västerut tidigt.    

9. Milan – Parma 

Milan går som tåget. Ibra, Rebic och grabbarna har  varit riktigt på tårna under hela sommaren vilket inte minst vändningen till 4-2 på San Siro mot Juventus förra veckan visade. Parma tog en “omöjlig” poäng mot Bologna på hemmagräs i söndags. Svenskarna hos gästerna (Gagliolo och Kulusevski) var båda delaktiga i stopptidsvändningen. Det var dessutom parmaiternas första poäng sedan 23:e juni då Genoa besegrades. Milan kommer troligen att streckas alldeles för högt och visst måste en etta över 80 procent backas upp. Åtminstone krysset bör åka med tidigt för möjlighet till skönt kupongrens.  

10. Udinese – Lazio 

Ken Sema fick 90 minuter på planen då hans Udinese torskade mot Ekdals Sampdoria i helgen. Trots ledningsmål i första halvlek lyckades inte de vitsvarta lösa poäng och hemma har laget inte vunnit på de sex senaste försöken. Lazio är dock inne i en riktigt otrevlig formsvacka. De himmelsblå kommer med trippla nederlag till Udine där målkungen Immobile fortsätter att gå mållös. Dags för huvudstadens himmelsblå Örnar att vakna nu! Tvåan är ett tecken att våga spika så länge den stannar i krokarna 50-55 procent. 

11. Sassuolo – Juventus 

På Mapei Stadium – Città del Tricolore synar vi troligen kupongens finaste skrälldrag. Juventus må vara ett fantastiskt fotbollslag som mest troligen kommer vinna en ny Scudetto i år. Den gamla damen har dock svajat en aning på slutet och med en pinne på de två senaste och sex insläppta mål finns lite att jobba med för Sarri och hans stab. Sassuolo bara kör. De grönsvarta vinner inte bara matcher just nu utan spelar med en frejdig offensiv som givit fint resultat. Vinner dessutom De Zerbis mannar nu finns en chans till Europaspel. Ettan är ett mycket smaskigt tecken som får utrymme ögonaböj. 

12. Roma – Hellas Verona 

Roma kunde inte ge sig in i kampen om Champions League-platser i år. Kvartetten ovanför har under säsongen varit för bra och nu gäller det för Fonsecas mannar att hålla jagande lag bakom stången och knipa en EL-plats. Inför matchen mot Verona har prestationerna åter sett rätt bra ut från de vinrödas sida och hemmalaget ska vara självklara favoriter. Verona verkar vara mer sugna på semester än att spela klart säsongen. Nykomlingen är parkerade i mittens rike vilket såklart är en fin prestation men på slutet har segrarna till stor del lyst med sin frånvaro. På Olympiastadion blir det svårt för Juric gäng att fixa en trepoängare men då ettan troligen drar iväg en bit över 60 finns ändå läge att plocka med ett kryss om krut finns kvar i plånboken.   

13. Lecce – Fiorentina 

Kupongens finaste värdespik synas i match 13. Fiorentina hittas i krokarna runt 2 gånger pengarna men kommer mest troligt streckas runt 40 procent. Detta kommer göra att många stora system värdesätter denna batalj högt och vi kan nog räkna med drösvis med spikar på de violetta. Lecce ska dock inte räknas bort. Liveranis Vargar har både löst tre pinnar mot Lazio förra veckan och därefter kryssat mot Cagliari på Sardinien. Hemmalaget slåss dessutom med näbbar och klor för att fixa nytt kontrakt i Serie A. Här kan det absolut vara läge att tänka utanför poolspelsboxen. En helgardering är inte så dum ändå!

Omgångens säkra: Manchester City

Det finns få lag som kan matcha Manchester City på Etihad. Bournemouth är definitivt inte ett av dem. City kan spikas av utan darr på ribban.

Omgångens skräll: Sassuolo

Juventus är mer eller mindre klara seriesegrare. Bara de sista spikarna ska slås in men frågan är om Turin-klubben mäktar med en sådan bedrift redan nu! Sassarna är ett finfint gäng för tillfället och ska absolut kunna ställa till med oreda.  

1. Arsenal – Liverpool x2

2. Newcastle – Tottenham 2

3. Burnley – Wolves 2

4. Man City – Bournemouth 1

5. AIK – Sirius x2

6. Djurgården – Falkenberg 1x

7. Göteborg – Helsingborg 1x

8. Bologna – Napoli 1×2

9. Milan – Parma 1x

10. Udinese – Lazio 2

11. Sassuolo – Juventus 1×2

12. Roma – H.Verona 1x

13. Lecce – Fiorentina 1×2