Europatipset 8/9 » Dagens tips & analys

Av
Uppdaterat: september 8, 2020

Tvådagars Europatips med stor Nations League-touch i fokus. Sverige ska lira mot Portugal i en andra kamp i denna turnering. I övrigt finner vi godbitar i form av bland annat Frankrike – Kroatien, Danmark – England och även den allsvenska bataljen mellan Helsingborg och Kalmar. Kort och gott finner vi något för alla. Här är analysen, nu kastar vi loss!

Spelstopp: 20:29

1. Sverige – Portugal

Den som spar han har. Så resonerade nog Janne Andersson då Juve-stjärnan Kulusevski fick inleda mötet mot Frankrike från bänken och komma in med drygt 15 minuter kvar att spela. Räkna med Kulan från start nu då Portugal gästar. En bortanation som fixade 4-1 enkelt mot Kroatien hemmavid utan Ronaldo. Nu är Cristiano tillbaka i laget så räkna med att det blir åka av för Pontus och grabbarna i backlinjen. Stannar tvåan under 60 procent är det inte fel att spika av bortagänget även om krysset lockar. 

2. Frankrike – Kroatien

Kroatien fick en otrevlig resa till Portugal häromsistens. 1-4-förlust och sett till spelet var det ingen vidare bra insats från balkan-laget. Nu är det nationalarenan i Paris som ska beträdas. Mot ett Frankrike som kommer från 1-0 i Solna mot Sverige utan att egentligen imponera. Mbappé gjorde Les Bleus mål mot blågult och där har såklart Deschamps en matchvinnare av rang. Att ettan nu ska upp och snurra i krokarna runt 80 är däremot fel. Vi ska komma ihåg att detta är de två VM-finalisterna som gör upp. I tidigt skede ska mötet garderas där vi kan räkna med megarens om krysset eller framförallt tvåan letar sig in.  

3. Danmark – England 

Ett kanondrag finner vi på Parken. Danmark föll med 0-2 mot Belgien i sin öppningsmatch men sett till spelet var inte danskarna oävna. Eriksen, Braithwaite med flera är stabila pjäser och på egen bana är det sällan de rödvita lämnar med sämre prestationer. England vann efter mycket möda och extrema besvär mot Island. 1-0 kom på straff i matchens absoluta slutskede. Nu ska britterna dessutom spela denna batalj utan Kyle Walker (avstängd) samt både Foden och Greenwood som under vistelsen i Reykjavik bröt mot karantänsreglerna. Ettan och även krysset är allt för fina tecken att lämnas utanför. 

4. Belgien – Island

Det kommer bli åka av för Island när det vankas bortamöte mot Belgien. Hemmanationen vann med 2-0 efter en stabil prestation mot Danmark på bortamark. Mertens avgjorde det hela med 2-0-målet och även utan spelare som De Bruyne (inte med senast) känns världsettorna mycket stabila. De blåklädda från vulkanön höll England stången hela vägen in på 90. Därefter blev det kaos i straffområdet med handboll, straff och rött kort som resultat. 0-1 i baken och Hamréns mannar fortsätter gå tungt i denna, något för tuffa, omgivning. Att tro på något annat än en etta i Bryssel är som att tro på tomten. Banka in och gå vidare.

5. San Marino – Liechtenstein 

Efter finbesök i “League A” är det lägstadvisionen som gäller då San Marino ska bråka med Liechtenstein. Någon hejdundrande toppmatch är därmed inte att vänta utan här kommer det troligen stångas en del på mitten och nere vid hörnflaggorna. Värdnationen har gjort ett landslagsmål sedan 2017 medan det trillar in en hel del bakåt och med 38 raka torsk är nationen såklart sämst i Europa. Liechtenstein är ett bättre landslag och ska vinna här. Håller sig tvåan under 70 procent är det bara att spika av och gå vidare.

6. Cypern – Azerbajdzjan 

Azerbajdzjan tappade 1-0 till 1-2 och fick se Luxemburg resa hem med alla tre poängen. Emrelis synade rött och får därmed inte följa med till Cypern. Eldlandet kommer få tufft motstånd även nu då cyprioterna inte är oävna hemma på ön. Montenegro skördade alla pinnar i Nicosia häromsistens efter 2-0 men nu ska Walems mannar stå som favoriter och skenar inte ettan iväg alltför mycket är det klart spelbart att lämna den allena. 1X bör därefter betraktas som ett lås.

7. Luxemburg – Montenegro

I Luxemburg är det två segrare från omgång ett som gör upp. Hemmanationen vände på steken i Baku mot Azerbajdzjan och löste 2-1 medan montenegrinerna gjorde en stabil insats mot Cypern efter 2-0 på semesterön. Nu blir dock Falkarna från balkan en aning överstreckade. Med Norrköpings-liraren Krogh Gerson i laget och med bröderna Thill finns en del spännande slagkraft hos De röda lejonen. Tvåan ska absolut få sin plats tidigt men här gäller det att gardera upp i snabb takt. 1X2 är nog ändå allra bäst.

8. Österrike U21 – England U21 

U21-kvalet är i full gång och när Österrike och Englands ynglingar ska göra upp är det två nationer som kommer från totalt skilda matcher häromsistens. Alpnationen fick se sig krossade av Albanien (1-5) medan England, med en stekhet Nketiah i fören, krossade Kosovo med 6-0. I grupp 3 är det ändå dess två herrskap som huserar högst upp och detta var blott värdarnas andra torsk i detta kval. Med en skenande tvåa är det solklart läge att åtminstone få med ett kryss som komplement. Att Österrike ska komma upp med två sämre prestationer på rad känns inte troligt.  

9. Helsingborg – Kalmar FF 

Hemma i Svedala börjar så smått Allsvenskan dra igång igen efter uppehållet och mötet Helsingborg – Kalmar tjuvstartar den 19 omgången under onsdagen. Ett hyperviktigt möte för båda dessa gäng som slåss för att försöka lämna en tuff bottenstrid. Skåningarna har haft en del bekymmer med att covid-19-viruset letat sig in i truppen. Ett uppehåll får därmed anses ha gjort gott för Mellbergs mannar. Kalmar löste 3-3 borta mot Hammarby innan avbrottet och känns, som alltid, hetare på resande fot kontra hemma. Svårtippat värre. Alla tecken smakar bäst. 

10. FC Honka – FC Ilves 

Vi tar det hela i mål med fyra fajter från den finska högstaligan. Vill man som åskådare se mål är det knappast Honkas bataljer som ska följas. Värdarna snittar ett mål framåt i snitt och släpper in ett halvt per kamp. Svårslagna är dock Honka som bara noterats för en ynka torsk under sommaren. FC Ilves reser hit med två raka vinster men tog stryk i Europa League-kvalet mot Shamrock. Nog kan besökarna ge de gulsvarta en ordentligt match och med en rätt jämn streckfördelning är det 1X först och alla tecken på större bongar som gäller.  

11. Mariehamn – FC Lahti 

På Åland är det Mariehamn som ska försöka repa sig efter 1-6-nederlaget mot HJK senast. Lahti är laget som kommer på besök och staden är därmed inte bara känd för sin skidåkning utan fotbollslaget gör inte bort sig i den inhemska ligan. Gästerna har fixat poäng i sju av de åtta senaste och i motsvarande fajt i fjol blev det seger här med 1-0. Svenska folket stirrar in sig hårt på vänstersidan vilket på förhand får anses något oväntat. Värdet finns därmed till höger och X2 med tvåan som utgång är en bomb. 

12. Turku PS – Haka 

Nykomlingsmöte nu i Åbo. Dessa båda gäng stod i en klass för sig när de förra säsongen tog steget upp. Bäst av lagen var Haka som endast torskade en match på hela säsongen. Mot Turku. Under sommaren är det något ombytta roller. Värdföreningen ligger precis före i tabellen där besökarna med Eero Markkanen i truppen fajtandes strax bakom. Vi kan nog alla räkna med en jämn batalj med en något snefördelad streckning. Tvåan ser allra bäst ut på förhand och då är det med pennan från höger vi börjar.

13. Seinajoen – FC Inter 

Efter en riktigt kall period blev det äntligen seger för Seinajoen. 2-1 mot jumbon Rovaniemi bröt en tio matcher lång segerlös svit. Det är dock stor skillnad mellan ett segerlöst Rovaniemi och ett frustande topplag som FC Inter. Bara HJK Helsinki har startat säsongen bättre än Jose Riveiros mannar. Inbördes mot SJK har Åbos stolthet däremot en mörk nutid att stirra tillbaka på. Två raka torsk i fjol med uddamålet finns noterat. Kan besökarna vända den trenden nu? Tvåan först men krysset bör åka med om stålarna räcker. 

Omgångens säkra: Belgien

Klasskillnad gäller i Bryssel där Island kommer få smaka på urkraften från det belgiska fotbollsundret. Ettan är en spik att hamra in utan krusidull.

Omgångens skräll: Danmark

England gjorde ingen bra match på Island och får nu bekänna färg mot ett mycket bättre Danmark. Ettan på Parken ser ut att bli ett superfint tecken och ska med omedelbart. 

1. Sverige – Portugal 2

2. Frankrike – Kroatien 1×2

3. Danmark – England 1×2

4. Belgien – Island 1

5. San Marino – Liechtens. 2

6. Cypern – Azerbajdzjan 1

7. Luxemburg – Montenegro 1×2

8. Öster. U21 – England U21 x2

9. Helsingborg – Kalmar FF 1×2

10. FC Honka – FC Ilves 1x

11. Mariehamn – FC Lahti x2

12. Turku PS – Haka 2

13. Seinajoen – FC Inter x2