Handbolls-EM för damer: Nästan på hemmaplan

Av
Uppdaterat: september 11, 2020


Nästa stora internationella handbollsmästerskap kommer att arrangeras i slutet av 2020. Damernas europamästerskap kommer att samarrangeras mellan Danmark och Norge, vilket innebär att det svenska landslaget inte behöver åka särskilt långt. 

Damlandslagets tidigare framgångar

Sverige är känt som en handbollsnation men damlandslaget har ännu inte haft samma framgångar som herrarna. Deras bästa resultat är ett brons från 2014 och ett silver från 2010. Norge har haft flest framgångar och vunnit guld hela sju gånger. Efter dem kommer Danmark med tre guld. 

Det råder därmed ingen tvekan om vilka lag som är förhandsfavoriter, även om det är Frankrike som är de nuvarande europamästarna. Spelbolagen har satt Norge som förhandsfavorit att vinna EM, som pågår mellan den 3 och 20 december. Deras odds är 2.20. Ju närmare datumen kommer desto fler nyhetsuppdateringar och liveodds på handboll kommer att bli tillgängliga. Skillnaden mellan fasta odds och liveodds är att liveodds kan ändras under en matchs gång. Det finns liveodds för flera olika marknader. Dessa kan bland annat vara nästa mål, nästa hörna och exakta slutresultat. 

Nästan en mardrömsgrupp

EM kommer att bli förbundskaptenen Tomas Axnérs första stora uppdrag med landslaget. När det i maj stod klart att Sverige skulle hamna i seedinggrupp 2 berättade han för media att han verkligen inte ville hamna i en grupp tillsammans med Ryssland, Spanien och Slovenien. Tyvärr gick den här mardrömmen nästan helt i uppfyllelse. När lottningen stod klar i slutet av juni hade Sverige lottats tillsammans med Ryssland, Spanien och Tjeckien. Axnér har Ryssland som favoriter till guldet, baserat på att de kom tvåa i senaste EM. Spanien tog i sin tur VM-silver i Tokyo 2019. Den enda nationen som han inte hade några klagomål över var Tjeckien, som han faktiskt hade med i sin drömgrupp. I den fanns även Rumänien och Tyskland. 

Sverige kommer därmed att möta ett tufft motstånd redan från start. Eftersom de hamnade i seedinggrupp B kommer de att spela sina första matcher i Fredrikshamn i Danmark. Om de blir ett av de tre bästa lagen i grupp A och B kommer de att ta sig till mellanrundan i Herning, som också ligger i Danmark. Semifinalerna och finalen kommer att spelas i Oslo, Norge. 

Extra vilodagar

Till skillnad mot EM 2018, som hölls i Frankrike, kommer det kommande mästerskapet att pågå i en dag längre. Orsaken till detta är för att EHF (europeiska handbollsförbundet) har gått med på spelarunionens krav att ge spelarna en extra vilodag. Mästerskapen har ofta väldigt snäva scheman och behandlingen av spelarna har inte varit den bästa. Nu har man gått med på en extra vilodag, vilket gör att mästerskapet kommer att pågå i 18 dagar istället för tidigare 17 dagar. Man har samtidigt sett till att lagen som måste byta arena kommer att få två extra vilodagar. Det kommer även att vara tre vilodagar mellan den sista gruppmatchen och finalhelgen. 


I EM 2018 kom Sverige på en sjätteplats. I VM 2019 i Japan kom de på
en sjundeplats. De tog däremot silver förra gången som Danmark och Norge samarrangerade EM, vilket kan sporra det svenska landslaget till att försöka göra en favorit i repris.