Hur avgörs bettingodds inom sport?

Av
Uppdaterat: juni 29, 2021


Källa: PxHere

De flesta har en bra koll på grunderna i hur odds fungerar, och att höga odds i regel är förknippat med låg sannolikhet. De flesta vet också att oddsen kan skilja sig över olika sportsbooks och olika länder, och man kan därmed dra slutsatsen att de bedöms olika.

Vem sätter oddsen?

Förr i tiden var bookmakers enskilda individer som både satte och gav ut odds, med bara sina egna kunskaper om sporten som utgångspunkt. Som följd av detta kunde odds bli ganska arbiträra, men idén har alltid grundats i att det mest sannolika resultatet genererar mindre avkastning. Man kan utgå ifrån att de hade ett nära samarbete med de som var involverade i de olika sporterna.

Idag har situationen förändrats helt. Sportbettingens popularitet har vuxit till ett globalt intresse, vilket har gjort att bookmakers verksamhet bedrivs på en mycket större nivå, med fler personer engagerade. Dessutom har teknologins utveckling gjort det lättare att kalkylera odds. Det händer fortfarande att själva sportsbooken sätter sina egna odds, men det har blivit vanligare att man tar hjälp av en extern oddsleverantör. Detta är en organisation som anställer riskanalytiker, datainsamlare och andra specialister som kontinuerligt arbetar tillsammans för att bestämma olika händelsers sannolikhet.

Hur bookien tjänar sina pengar

Under oddssättning är det dock inte enbart händelserna på planen som tas i beaktande. När man ser på hur en onlineplattform för sportbetting till exempel presenterar oddsen för en fotbollsmatch kan det se ut så här:

  1. 2.40         X. 3.20              2. 3.10

Det som har lett till att hemmalaget i det här fallet har något lägre odds är inte bara sannolikheten att de vinner, utan också sannolikheten att någon väljer att betta på oddset. Då bookmakern tar ut en viss procentandel av vinsterna är målet här att försöka balansera antalet bets på båda sidor. För att kunna gå runt måste den som sätter oddsen få ut sina procent över tid, oavsett vad resultatet är. Genom att ta med sannolikheten att någon bettar på ett odds kan man sprida ut alla inkommande bets, således undvika att själv hamna i en bettande situation. Den relativt låga variansen mellan oddsen ovan grundas därmed inte enbart på att de spelande lagen kan anses vara jämnbra. En framgångsrik oddsleverantör behöver alltså vara expert inom både riskreducering och sport.

Foto av PxHere

Odds kan presenteras olika

I Sverige visar alltid oddsen hur många gånger den insatta summan som bettaren får tillbaka vid en vinst. Detsamma gäller dock inte i Storbritannien, där oddset istället visar hur mycket en vinnare plussar på sitt bet, och detta med ett bråktal. Tre gånger pengarna skrivs alltså 2/1 på brittiskt vis, då kvoten, 2, visar vinsten exklusive det insatta beloppet. Den amerikanska metoden är ännu mer komplicerad, och baseras på en $100 moneyline. Det innebär att oddset alltid presenteras med en siffra som föregår av ett plus eller ett minus. Oddset +200 betyder att man vinner $200 dollar om man bettar 100, och -200 betyder att man behöver satsa $200 för att vinna hundra.

50% vinst blir alltså följande över de tre metoderna:

Sverige:                              1.50

Storbritannien:                 1/2

USA:                                   -200

Ibland erbjuder dock bookies med mycket internationella spelare konvertering för att undvika förvirring. Tydligen så finns det flera olika sätt som odds presenteras på och det kan vara värt att göra sin egen efterforskning för att första oddset ännu bättre innan man lägger ett bet.