Inför EM 2016 – Grupp E

Av
Uppdaterat: juni 14, 2016


Belgien – Italien – Irland – Sverige

Belgien spåddes av många inför VM 2014 bli en stor utmanare. Det gick sådär. I EM kommer det inte gå mycket bättre. Visst har man många spelare av hög klass, dock fick man se sin viktiga mittback Kompany skadad och Eden Hazard har haft en helt värdelös säsong.

Italien är Italien, gör aldrig en dålig turnering, tar sig alltid vidare från gruppen. Det är ett relativt anonymt Italien vi ser i år jämfört med tidigare år då vi blivit bortskämda med fantastiska spelare. Men återigen ställer man upp med en enormt svårforcerad backlinje, har notoriska målskyttar på topp, kanske är det mittfältet man saknar ordentlig kreativitet på. Vi har genom åren fått se spelare likt Giannini, Baggio och Pirlo leverera smekande passningar genom hela backlinjer. Nu finns inte riktigt den klassen i laget. Men Conte vet hur man formerar ett vinnande lag. Räkna med ett Italien på hugget.

Sverige. Hur gör man när hjärtat säger en sak men hjärnan säger en annan? Man ser det med försiktighet och undviker jinxa. Sveriges svagaste länk är utan tvekan hela försvarsuppställningen. Inklusive Isaksson i mål som inte direkt är en väktare av världsklass, och Hamrén på bänken. Framåt vet vi alla vem det handlar om men nu håller det inte att en skall bära allt. Inte på den här nivån. Var den stora möjligheten ligger är om några från U-21 triumfen förra sommaren blommar ut ordentlig under den här stora tillställningen. Och då lägger underskriven en stor del av hoppet till Emil Forsberg.

Han var med och förde upp Leipzig till Bundesliga, visar en enorm kaxighet, fräckhet, underbar teknik och vilja då han är på planen. Det är så att man inte kan låta bli jämföra med en ung Brolin i vissa ögonblick. Inte minst för att han har ungefär samma tyngdpunkt och synliga spår av liknande kreativitet. Sverige kan knipa andraplatsen, här gissas försiktigt vidare spel som en av de bästa treorna. Irland slår man.

Irland gjorde ett okej kval där man fick ta sig vidare via dubbelmöte mot Bosnien Hercegovina, här blir det antagligen respass. Vi kan hoppas på det redan i öppningsmatchen där man ställs mot Sverige.

Tipset således för hur Grupp E slutar är:
1. Italien
2. Belgien
3. Sverige
4. Irland

Italien tar sig till kvartsfinal, därefter ut. Sverige får försöka krångla sig vidare bäst det går. Hur långt man tar sig beror på tur eller otur i motståndet då åttondelsfinal stundar.