Inför Stanley Cup finalen 2016: Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks

Av
Uppdaterat: maj 30, 2016


16 lag har blivit två, det är dags för Stanley Cup final mellan Pittsburgh Penguins och San Jose Sharks. Två lag som under slutspelet stått för en fartfylld, offensiv och positiv hockey, så det här kan bli en rolig finalserie i bäst av sju matcher. Pittsburgh har hemmaplansfördelen i en eventuell match 7, men är det en fördel när man möter ligans starkaste bortalag? Det och mycket annat ska vi nu gå igenom..

Vägen till finalen: Pittsburgh har i tur och ordning besegrat New York Rangers med 4-1 i matcher, Washington 4-2 och Tampa Bay 4-3. San Jose besegrade L.A Kings i den första rundan med 4-1 i matcher, sen fick Nashville ta semester efter att Sharks vunnit med 4-3 i matcher och sen besegrades St Louis med 4-2.

Det blir avgörande: Om Pittsburgh vinner så är det tack vare deras bredd. Numera är det inte bara Crosby och Malkin som producerar offensivt, utan det är framförallt kedjan med Kessel (18 poäng), Hagelin (12 p) och Bonino (15 p) som varit bäst för Penguins. Även rollspelare som veteranen Matt Cullen och rookien Bryan Rust har bidragit i offensiven. Rust gjorde till exempel båda målen i semifinalen mot Tampa Bay, då Pittsburgh vann match 7 med 2-1. Om San Jose ska gå hela vägen så är det tack vare deras två första offensiva kedjor, som öst in poäng. Logan Coture toppar poängligan i slutspelet med sina 24 poäng på 18 matcher, tätt följd av lagkamraterna Joe Pavelski (22 p) och Brent Burns (20) som är tvåa och trea i poängligan. Joe Thornton är sexa med sina 18 och det är dessa fyra herrar, plus Patrick Marleau som också utgör Sharks PP, som i slutspelet gjort mål på 27% av sina numerära överlägen. En galet bra siffra.

Matchen i matchen: Ledarfigurerna Crosby mot Thornton i alla ära. Men den mest intressanta matchen tycker jag är den utspelar sig mellan stolparna mellan två ungtuppar. Matt Murray i Pittsburgh gör sin första NHL-säsong och det var knappast tänkt att han skulle vakta Penguins kasse inför detta slutspel, men en hjärnskakning på Fleury ledde till att Murray fick ta förstaspaden och han har verkligen levererat. Murray har 92,4 i räddningprocent och spelar trots sin ringa ålder (22) med ett extremt lugn. Sharks målvakt Martin Jones är visserligen äldre, 26 år, men han har fram till denna säsongen endast öppnat båsdörren när det spelats slutspel. Under sina år i L.A Kings så var det Jonathan Quick som var den eviga ettan, men kanske har Jones lärt sig hur en Stanley Cup trofé ska vinnas från sin plats på bänken. Under sitt första slutspel med San Jose så har han 91,9  i räddningsprocent och han har hållit nollan vid 3 tillfällen hittills under slutspelets 18 matcher. Jämnt skägg.

Hemmaplan VS bortaplan: En intressant grej att ta upp inför denna final är ju det att Pittsburgh har hemmaplansfördelen, de vill säga 4 av 7 matcher hemma om serien skulle gå till 7 matcher. Det har Penguins tack vare fler inspelade poäng under grundserien (104, kontra Sharks 98). Men är det någon fördel? Visst är det det, då Penguins spelarna får vakna i sin egen säng och känna publikens stöd i ryggen, men Sharks vann 28 av 41 bortamatcher under grundserien, bäst i ligan.

Hur går det?: Jag tycker San José har en starkare backbesättning och ett bättre powerplay. I övrigt känns det jämnt, både om vi snackar målvakter och offensiv. Jag tror San José tar sin första Stanley Cup-titel någonsin. Jag säger 4-2 i matcher till Sharks.

Pucken släpps 02:00 i natt.

crosby pavelski

Blir det Crosby eller Pavelski som lyfter bucklan denna säsong?