NHL: 10 stjärnor i nya omgivningar

Av
Uppdaterat: juli 6, 2015


Den 1:a juli så blev det fritt fram för alla lagen i NHL att försöka locka till sig de spelare vars kontrakt löpt ut. En hel del stora fiskar har fiskats upp från ”Free Agent- sjön” och en hel del spelare har även fått nya arbetsgivare via trades. Här tänkte jag lista de 10 bästa spelarna i NHL som från och med säsongen 2015-2016 har nya klubbadresser..

1. Phil Kessel, till Pittsburgh Penguins via trade.
Den största fisken som bytt klubbadress under sommaren är hittills Phil Kessel, utan tvekan. Kessel, född 1987, har gjort massvis med mål under sina år i strykgänget Toronto. Tittar man på hans poängproduktion under sina år i NHL, så har han gjort 520 poäng på 668 matcher. Ett klart godkänt facit. Förutom Kessel så innefattar denna deal även att Leafs skickar Tim Erixon, Tyler Biggs samt ett 2:a val i 2016 års draft i utbyte mot Penguins Nick Spaling, Kasperi Kapanen, Scott Harrington och Pittsburghs 1:a och 3:e val i nästa års draft. Leafs behåller dessutom 15% av Kessels lön. Det ska bli extremt kul att se Kessel spela bredvid en världsklass center, om det blir Malkin eller Crosby som ska servera Kessel smörpass återstår att se. Jag tror han kommer slåss om att blir ligans främsta målskytt nästa säsong.
Kessel Kessel

2. Ryan O´Reilly, till Buffalo Sabres via trade.
Det här är en gudabenådad hockeyspelare som tyvärr för hans egen skull setts mer som en strulputte än som en grym center. Under sin tid i Colorado så gjorde O´Reilly samt hans agent tidigt klart att han bara skulle stanna i Avalanche på ett villkor, snuskigt bra betalt i många år framöver. Colorado prioriterade annat och valde att byta bort O´Reilly mot ett gäng spännande spelare från Buffalo (Grigorenko, Zadorov mfl). När väl O´Reilly var klar för Buffalo så passade de båda parterna på att komma överens om ett riktigt dunderkontrakt, då O`Reilly nu kommer få 52.5 miljoner dollar för att spendera 7 år i Buffalo.

3. Brandon Saad, till Columbus Blue Jackets via trade.
Denna vindsnabbe forward har vunnit dubbla Stanley Cup´s med Chicago Blackhawks. Hans kontrakt behövdes förnyas, men Hawks ledning kände att det skulle bli för dyrt att behålla honom. Istället gjorde man en trade med Columbus som skickade Anisimov, Morin och Dano till Chicago. När väl Colombus ägde Saad så hostade Blue Jackets sedermera också upp ett mastigt kontrakt och Saad fick de pengar han ville ha, då han kritat på ett kontrakt värt 36 miljoner dollar för 6 år.

4. Dougie Hamilton, till Calgary Flames via trade.
Bostons klart bäste back under den gångna säsongen byttes bort mot tre stycken val. Calgary skickade ett val i runda 1, nummer 15 totalt, samt två val i runda 2 (45, 52) i årets draft för att knyta till sig 22-årige Hamilton. Det här kan vara en framtida Norris Trophy (pris till ligans bäste back) vinnare.
Hamilton Hamilton

5. Andrej Sekera, till Edmonton Oilers som free agent.
I fjol representerade denne 29-årige tjeckiska back både Carolina Hurricanes och Los Angeles Kings. Nästa säsong kommer han att få dra ett tungt lass i Edmonton Oilers. Sekera var den bästa backen på den ”öppna marknaden” och han fick det han var ute efter, pengar. 33 miljoner dollar för han för 6 år i Edmonton. Nu har Oilers för första gången sedan Paul Coffey´s glansdagar en riktigt bra back. En win-win för bägge parter.

6. Mike Green, till Detroit Red Wings som free agent.
Här har vi en back som i sina bästa stunder är helt fenomenal, iaf offensivt. 29-åringen har smällt in 360 poäng på 575 NHL-matcher. I Green får Detroit en spelskicklig back som kan styra lagets PP och om Zetterberg och Datsyuk kan förse denna skarpskytt med smörpassningar natt efter natt, så finns det risk att han bräcker sitt personbästa ifrån säsongen 2008-2009 i Washington, då han gjorde 31 mål på 68 matcher.

7. TJ Oshie, till Washington Capitals via trade.
Det kändes mycket märkligt då den duktige tvåvägs-forwarden TJ Oshie byttes bort mot Troy Brouwer, ett draftval och en ”prospect”, då jag personligen tycker att Oshie är värd betydligt mer än så. Det här är en spelare som kan lira i Caps förstakedja med Bäckström och Ovetchkin, eller producera fina siffror i en andrakedja, samtidigt som han kan döda utvisningar och proppa motståndare om så krävs. Bra trade av Washington.
Det bör också nämnas att Washington har skrivit kontrakt med Justin Williams, tidigare Los Angeles, den trefaldiga Stanley Cup-mästaren kritade på för ”Caps” som free agent. Även han ser jag som betydligt vassare än Troy Brouwer.
Oshie TJ Oshie

8. Milan Lucic, till Los Angeles Kings via trade.
Los Angeles missade slutspelet i fjol efter att ha vunnit Stanley Cup året dessförinnan. Detta trots att lagets stomme varit intakt. Nu vill L.A ta sig in i vinnarspåren igen och den elake power-forwarden Milan Lucic kan vara en pusselbit som kommer göra skillnad för Kings. Lucic har vunnit en Stanley Cup med Boston tidigare och det här är en riktig biff som sätter skräck i motståndarnas backar. 27-åringen är inte bara hård som granit, utan han kan göra poäng också. 342 poäng har det blivit på 566 matcher för Lucic i NHL-karriären såhär långt. Boston fick Kings reservmålvakt Martin Jones, en ung backtalang och 13:e valet i årets draft i utbyte. Jag tror Lucic kan bli en succé i Kings.

9. Antti Niemi, till Dallas Stars via trade och kontraktsskrivning.
Det finns många målvakter som bytt lag under sommaren. Lundquist tidigare vapendragare i Rangers, Cam Talbot har hamnat i Edmonton, Martin Jones har kritat på för San José och svenske Jhonas Enroth kommer numera att husera i i Jones gamla lag, Los Angeles, men jag tycker Dallas är det lag som gjort det största fyndet på målvaktsmarknaden. Antti Niemi vann så sent som säsongen 2010 Stanley Cup med Chicago, sedan dess har han huserat i San José, som nyligen bytte bort hans rättigheter mot ett 7:e val i draften. Dallas och Niemi kom överens om ett 3-års kontrakt värt 13.5 miljoner dollar. Nu kommer han få konkurrera mot den jämnårige (31 år) landsmannen Kari Lehtonen om förstaspaden i Dallas, något som jag tror kommer göra Stars till ett mycket bättre lag, då dessa två både kommer sporra varandra och se till att Stars kan mönstra den som är hetast för dagen. Dallas har nu på pappret NHL´s bästa målvaktspar.

10. Carl Hagelin, till Anaheim Ducks via trade.
Rangers hade inte råd att hosta upp ett kontrakt värdigt det Hagelin förtjänar, så istället byttes han bort mot den betydligt billigare Emerson Etem och hamnade i Anaheim. Hagelin, en av ligans snabbaste spelare, kommer med största sannolikhet att passa som handen i handsken hos Ducks, då de spelar en rapp hockey i ”Hags” smak. Se upp när han och Cogliano är på isen samtidigt, då kommer det bli åka av.