Premier League vs Ligue 1: olika spelar lika?

Av
Uppdaterat: april 13, 2016


Historiskt sett, sedan långt tillbaka, har det alltid varit en bitter strid mellan England och Frankrike. Även om allianser har slutits, och har visat sig ge guld, så verkar den bittra fejden sitta ända in i benmärgen hos befolkningarna. Les Goddams (engelsmännen enligt fransmännen) och The Froggies (fransmännen enligt engelsmännen) kommer förmodligen alltid att ha en hatkärlek till varandra, och det kommer förmodligen alltid finnas skillnader. Men hur ser det ut rent sportsligt? Hur ser det ut i de inhemska fotbollsligorna? Är det samma hets, samma spel och samma ”diveri”?

speltips_fotboll

(Spelplanerna ser ut som de alltid gör, men sen då? Bild tagen av: Michal Jarmoluk)

”Fotbollsliga som fotbollsliga” kan de som inte förstår tjusningen med fotboll säga, men visst har man sina favoritligor. Det faller sig naturligt. Men man kan utan tvekan vänta sig olika typer av fotboll från olika ligor och lag. Det är därför det finns en extra tjusning med Champions League, där de bästa från samtliga nationella ligor får mötas och ibland kan man få se en krock. Engelsmännen kan sina nationella motståndare på ett annat sätt, och samma sak gäller fransmännen, och det kan skapa väldigt fin fotboll (till och med rent ut av ointressant ibland). Om man funderar på att betta på de olika ligorna kan det vara en god idé att ta del av bet365 betting tips innan man börjar satsa sina pengar och framför allt ta reda på hur lagen i ligorna spelar – man kanske inte kan anamma samma bettingknep i de olika ligorna.

Ligue 1 & Premier League

Finns det några klara och tydliga skillnader? Rent överskådligt? Nej, egentligen inte. De båda ligorna består 20 lag per säsong (eventuellt 18 i Frankrike – det har varierat) och spelas från vår till höst – båda ingår även i UEFAs federation. Men Ligue 1 har funnits mycket längre än Premier League, som såg sin början 1992, och den första säsongen spelades 1932/1933. Den franska fotbollen har alltid lyckats hålla en god standard på både spel och publik och det är först på senare år som den mer ruffiga fotbollsandan har setts.

Annat kan man säga om Premier League. Innan ligan bildades var den högsta ligan i England (och Wales) Football League First och det var en sunkig historia. Fotbollen hade inte mycket pengar bakom sig och arenorna var ofta i dåligt skick och huliganismen regerade varje match. Men genom framgången i VM 1990 skapades vad som idag är den största börsnoterade sportligan och människor i över 200 länder följer ligan varje år.

Så man kan säga att Premier League verkligen har varit den fula ankungen som förvandlades till den hetaste svanen i världen. Även om Ligue 1 har lockat till sig fler åskådare och fans med hjälp av topp-(ade) laget PSG, och Zlatan Ibrahimovic, är den inte närheten av så intressant som Premier League – både för fotbollsfans och för de som har fastnat för den glamorösa fotbollsvärlden. Och frågan är hur det kommer gå för Ligue 1 om de senaste ryktena stämmer och Zlatan bestämmer sig för att lämna PSG för Manchester United.