Regimskifte i norska Eliteserien

Av
Uppdaterat: november 25, 2019


Rosenborg har vunnit Eliteserien – Norges högsta fotbollsliga för herrar – de senaste fyra åren. Nu står det klart att Molde FK blir 2019 års titelvinnare, efter att ha hamnat på andraplats både 2017 och 2018. Vem som tar hem andra- och tredjeplatsen är fortfarande öppet och experter är oense men spända över ligans framtid.

Med hela 26 titelvinster i Eliteserien är Rosenborg överlägset och de mest dominanta laget i den norska ligan. Men både experter och statistik visar att ett regimskifte kan vara på gång. Molde FK har länge varit den ständiga tvåan i Eliteserien men har denna säsong briljerat så pass övertygande att experter förutser en ännu hårdare rivalitet mellan lagen framöver.

Rivalerna Molde och Rosenborg

För de som är intresserade, men kanske inte är särskilt insatta i norsk fotboll, kan det vara värt att känna till bakgrunden mellan Molde och Rosenborg. Båda lagen har lång historia och har sedan länge haft en inbördes rivalitet. Denna förstärktes under 1990- och 2000-talet. Idag är lagen definitivt bäst i ligan, men det ständiga övertag som Rosenborg haft börjar nu alltså avta.

En starkt bidragande som kan ha orsakat detta, är 25-åringen Ohi Omoijuanfo med nummer 99 på ryggen. Nu i slutet av ligan ligger han delad tvåa i skytteligan tillsammans med lagkamraten Leke James från Nigeria. Med styrka, snabbhet och utomordentligt spelsinne har han pushat Molde från stark tvåa, till ny mästare. Svenska målvakten Andreas Linde har också sett till att hålla tätt bakåt med endast 27 insläppta mål på 28 matcher – bara Håkon Opdal från SK Brann har bättre statistik med 26 insläppta mål.

Värd att nämna är också Ruben Gabrielsen som är uttagen till Norges nationallag, men som ännu inte har spelat annat än vänskapsmatcher för laget.

Händelsefylld liga trots låg rapportering

Eliteserien består av 16 lag och har historiskt sett dominerats av ett eller två lag, vilket gjort att spänningen generellt inte lyckats hålla i sig från start till slut. Seriens vinnare och tvåa brukar vara ganska självklart redan mitt i säsongen. Det har snarare varit dramatiskt kring vilket lag som ska komma trea. Spelkvaliteten har dock förbättrats under senare år och tabellen idag är jämnare än den historiskt varit. Många bettingsajter erbjuder dessutom gynnsamma kampanjer och bonusar inför stora matcher som Rosenborg mot Molde. Om du använder en bettingguide kan du hitta en förmånlig odds bonus i Norge för att försäkra att du inte missar någon intressant bonus. Med guiden kan du samtidigt hålla koll på odds från högt ansedda bettingsajter och från de största sporterna, inklusive Esport och UFC/MMA.

”Norway” by Paul Dorrington via Flickr (CC BY 2.0)

Många av spelarna i ligan är från Sverige och denna säsong finns många intressanta nya spelare förutom Ohi Omoijuanfo att hålla ett extra öga på. Det är inte helt otänkbart att de större ligorna får en ström av unga, norska stjärnskott under de närmsta åren. Aldrig har Ole Gunnar Solskjærs position som den mest framgångsrika norska fotbollsspelaren varit mer utsatt.