Silly Season i full gång…

Av
Uppdaterat: juli 17, 2015


Vi är mitt i sommaren med speluppehåll för de flesta fotbollsligor runt om i Europa och spektaklet som kallas Silly Season är i full gång istället. Karusellen där spelare köps och säljs, byter klubb till astronomiska summor ibland. De vanliga aktörerna dominerar spekulationerna. Real Madrid, Manchester United, Bayern München, Manchester City, Liverpool och Chelsea för att nämna några. Barcelona har det varit förvånansvärt tyst om men har man precis vunnit både inhemsk liga och Champions League efter ett smidigt generationsskifte kanske det som inte är sönder behöver repareras. Dessutom har Barcelona fortfarande ett spöke över sig där de inte får agera hur som helst på spelarmarknaden.
Efter att ha brutit mot FIFA Fair Play reglerna ligger de i en form av karantän på den fronten och får just nu inte spendera som tidigare.

Silly Season lockar många intresserade men är samtidigt avskytt av inte så få. De som avskyr cirkusen tycker att charmen med fotboll förstörs med alla dessa rent ut sagt löjliga summor som slängs runt. Och spelare är inte lika lojala som man anser de var en gång i tiden. En spelare kan kyssa klubbmärket efter att ha gjort ett mål, för att kyssa nytt klubbmärken efter ny balja den följande säsongen.

Men nu är den här, Silly Season, nu är den verklighet och kan inte undvikas om man följer de största ligorna med de största lagen.

Bettingbolagen som erbjuder spel på så mycket annat har valt att undvika Silly Season. Man kan undra varför? Om de öppnar spel för vinnare i Eurovision Song Contest eller vem som kommer vinna Oscar för bästa skådespelerska i huvudroll, varför inte spel på om Wayne Rooney kommer lämna Manchester United eller inte?
Svaret är enkelt.
Människor, bland annat spelaragenter som sitter på tillförlitlig information skulle kunna lägga vad i rätt tid och kassera ut vinster. Fotboll har visat sig vara tillräckligt korrupt som den är.

Men trots att ligorna är i vila och försäsongsträningen nyss börjat finns ändå en hel del att spela på. Champions League har inlett sitt kval och man kan redan nu spela på vinnare av hela turneringen. Statistiken visar att inget lag ännu försvarat sin titel i turneringens drygt 20-åriga historia varför Barcelona faktiskt kan ses som något av en outsider trots att de vann den i suverän stil sist. Ändå är de favorit bland de stora bettingbolagen.

Ladbrokes, bet365 och WilliamHill ger alla 3 gånger pengarna på en vinst för Barcelona. Tätt efter följer Bayern München tillsammans med Real Madrid där WilliamHill ger 4ggr pengarna medan bet365 ger något generösare 5ggr ochLadbrokes lagt sig mitt emellan med 4,5ggr.
Förvånansvärt nog ger Juventus, som trots allt spelade final mot Barcelona, högre odds än Chelsea, Zlatans PSG och Manchester City. De sistnämnda får ändå räknas som en rejäl flopp i fjolårsturneringen. Juventus har visserligen sett deras stora stjärna Carlos Tevez återvända till Buenos Aires och sitt kära Boca Junior, där han för övrigt välkomnades med 40,000 famnar på La Bombonera. 40,000 fans som tog sig till arenan enbart för att hälsa sonen välkommen hem igen.

Ligorna är som sagt inte igång och Silly Season med alla klara nyförvärv är långt ifrån över men redan nu spekuleras i vilka som kommer ta hem respektive liga. Alla de stora bettingbolagen har sina odds redo för spel. Oddsen kommer givetvis förändras allt eftersom spelare säljs och köps men det kan vara värt att lägga några tidiga bud.

I Engelska Premier League bygger Louis van Gaal nytt med Manchester United som trots medelmåttigt försvarsspel klarade en plats till Champions League. De röda djävlarna från Manchester har förstärkt med ett par vassa tyska namn och söker just försvarare för att stärka ytterligare. Lägg på detta Holländska ligans diamant från förra säsongen, Memphis Depay som tillkommit i truppen. Kanske kan van Gaal visa sig vara fotbollsguru än en gång, som så många gånger förr? Givetvis är Chelsea där och slåss om gulden medan Manchester City med sin något åldersstigna och allt mindre motiverade trupp inte riktigt går att lita på i år heller.

Carlos Tevez

Carlos Tevez

I Spanien lär det tyvärr bli ett race mellan de stora två. Atletico Madrid har gjort det bra men nu har man sålt sina bästa i så många år och redan förra säsongen visade att man inte riktigt hänger med när det gäller. Skall man leta spel i Spanien är ett hetare och attraktivare tips då att försöka lista ut vinnaren i Europa League där just spanska lag har dominerat senaste decenniet.

I Italien blir det svårt att slå Juventus om de får behålla sitt lag, men både Milan och Inter, derbykusinerna från samma stad har nya spännande projekt på gång.

Slutligen Tyskland. Att någon skall rå på Bayern München om ligatiteln känns inte särskilt realistiskt just nu.

Vill man spela på ligavinnare går det att på exempelvis Ladbrokes lägga vadet Chelsea-Barcelona-Bayern Munchen. En kombination som på en satsad hundring ger fyra tillbaka.

Zvonko K, gästskribent, Kompistips