SM-guld och frågetecken för IK Sävehof

Av
Uppdaterat: juni 11, 2019


Det råder dubbel glädje i IK Sävehof. För första gången har de blivit SM-mästare på både dam- och herrsidan i Sveriges högsta handbollsserier. Den 30 maj avgjordes kampen om SM-guldet i herrarnas handbollsliga och det var strid in i det sista. Alla fem matcher i det ny-gamla slutspelsupplägget, som återinfördes för den här säsongen, krävdes för att en vinnare skulle koras. Det var få som trodde att Sävehof skulle ta segern, framför allt när det var första gången som ett lag som slutade som sjua i grundserien tog sig till finalen, och vann.

Guld för sjätte gången

Det är klubbens sjätte guld på herrsidan och det första på sju år. Och det är ett guld som de fick kämpa för. Det var nämligen ingen enkel väg till finalspelet.

Först slog de ut serietvåan Malmö i kvartsfinalen. Sedan väntade serietrean Skövde i semifinalerna. Alingsås gav heller inte upp titeln lätt. I det första mötet vann Sävehof 33-30. I det andra vann Alingsås 22-16 och i det tredje vann de 25-22. Däremot visade segerlaget var skåpet skulle stå i de sista matcherna och körde över motståndarna med 32-29 och 27-20. Nu väntar långledighet innan det är dags att tänka på vad nästa säsong har att vänta. Och det är ganska mycket. Laget är nämligen utan tränare då skandalomsusade Andreas Stockenberg lämnar för att träna det allsvenskalaget Alstermo.

För handbollsfans väntar också ett längre uppehåll till dess att serier och landslagsspel börjar igen i september. Det kommer däremot att spelas några landslagsmatcher. Herrarna kommer att spela EHF Euro Cup tillsammans med Norge, Österrike och Spanien, eftersom de redan har kvalificerat sig till EM 2020. Sverige kommer att samarrangera europamästerskapet tillsammans med de två förstnämnda nationerna. Enligt Betfair handboll odds kommer Danmark att vinna EM (3,25), medan oddsen för att Sverige vinner är 4,50.

Tränarfrågan återstår

Andreas Stockenberg tränade Sävehof i en och en halv säsong och tog dem till SM-guld. Men när han fick frågan om att stanna kvar i en säsong till och dela på tränarjobbet tackade han nej. Det ryktas nämligen om att Michael Apelgren, som är svärson till Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson, vill flytta hem från Norge och att tränarpositionen som tillsätts nu endast är i väntan på hans hemkomst. Detta har Albrechtson dementerat. Apelgren var aktuell som tränare, men inte längre. Däremot har Apelgren köpt hus i Sävedalen och hans kontrakt med Elverum i norska ligan går ut nästa år.

Istället kan det bli aktuellt med en spelande tränare. Jonas Larholm, som spelar som mittnia, har redan hoppat in i tränarrollen under säsongen och han håller på att utbilda sig till tränare. Enligt honom är det en roll som han gärna skulle tacka ja till, men att diskussionerna är löpande och att inget är bestämt.

Det går inte att förneka att Sävehof är SM-klubben handbollssverige förtjänar i år. Med två SM-guld säsongen 18/19 har de flera anledningar till att fira. Förhoppningsvis får det hemvävda herrlaget, som Stockenberg kallar det, snart en stadig tränarstab som kan fortsätta att utveckla spelarna, så att det inte tar ytterligare sju år till nästa guld.