Stryktipset – Vår analys

Av
Uppdaterat: februari 16, 2016


Det här är spelformen som inte kan kallas något mindre än en svensk kulturell institution idag. Det har kommit andra varianter av spel och det har begravts några, men den här kommer leva kvar i all evighet och fortsatt vara en av de populäraste eftersom den som få andra kan engagera på så många olika sätt.

När tevesändningarna fortfarande var svart-vita introducerade SVT engelsk ligafotboll och lördagsmatcher. En utvald match varje vecka från fotbollens vagga gjorde att intresset för just brittisk fotboll fullkompligt exploderade. Det är naturligtvis ingen tillfällighet att så många runt om i Sverige har en engelsk favoritklubb. Grunden lades på 60-talet när klubbar som Leeds, Wolverhampton, Liverpool, Arsenal och Aston Villa visades i rutan. Att man samtidigt kunde lämna in en tipsrad med chans på stora pengar gjorde det hela till ett givet framgångsrecept.

Stryktipset är kanske inte det som ger mest pengar sett över alla spelformer men det är utan tvekan ett av de mest intressanta sätten att försöka vinna. Hur det spelas vittnar om detta. Folk därute spelar själva, lämnar in sitt system och vissa ser inte ens någon av matcherna. Andra sitter rituellt varje helg och har gjort det till en av veckans höjdpunkter. Inte så sällan har det också blivit något man gör i grupp som en kul grej men med mer än ett uns av allvar i. Arbetskompisar sitter och knåpar ihop en rad under fikarasterna. Kompisgänget möts och förhandlar fram sina säkra tillsammans med sina chansningar. Stammisarna på kvarterskrogen går ihop och turas om lämna in en kupong. Kollektivt spelande har blivit så stort att Svenska Spel till slut insåg att människor som inte ens känner varandra kan spela ihop på detta vis genom att erbjudas andelar i större bolagsspel hos ombuden.

Ytterligare en aspekt som gjort spelet populärt är känslan av prestation. Att vinna drömvinsten på något av lotterispelen är självklart en fantastisk känsla eftersom beloppen kan vara smått osannolika. Att få alla rätt på en lottorad måste te sig smått surrealistiskt när man håller hårt i kupongen och växlande stirrar mellan den och presentationen av rätta raden. Men att få alla rätt på sina spelade fotbollsmatcher, då känner man sig väldigt nöjd eftersom det inte bara inneburit tur utan även skicklighet och viss magkänsla.

Vad fotbollen skulle vara idag utan spel för pengar är svårt att veta. Kanske skulle det vara en mer jordnära sport utan transfersummor och löner vilka ibland verkar på gränsen till galenskap. Kanske skulle fotboll vara en ekonomiskt mer rättvis sport mellan klubbarna, där talang först och främst avgjorde och vilken stridskassa vissa har skulle avgöra mindre. Det får andra spekulera om. Gissningen är att den inte skulle vara lika spännande om man inte kunde försöka sig på att pricka in resultaten och med det vinna sig själv en ordentlig stridskassa då man lyckades.