Svängigt och underhållande kvalmatch

Av
Uppdaterat: september 16, 2020

Sanels Hörna

Sveriges folkkäraste lag, Hammarby, tar ikväll emot polska Lech Poznan i kvalet till Europa League. Det är två lag som spelar en fartfylld och underhållande fotboll. Jag förväntar mig samma vara ikväll och lirar över 10 hörnor till oddset 2.50 på Bet365. Spelet är ett trevägsspel och innebär att det krävs minst 11 hörnor för vinst.

Hammarby har inte riktigt motsvarat förväntningarna i årets Allsvenskan. Laget som hade så stora förhoppningar på sig inför säsongen har inte kommit upp i den förväntade standarden. Man spelar en underhållande fotboll och gör mål men man har enorma problem med att stänga en match. Därför blir deras matcher väldigt ovissa i fråga om vinnare. Att de inte kan stänga en match är däremot väldigt bra för ett hörnspel. Det skulle i så fall betyda att oavsett resultat så kommer motståndaren att tillåtas komma till avslut och därmed öka sina chanser till hörna. Jag förväntar mig ett böljande spel i ett högt tempo där båda lagen anfaller och går för seger. Det vore en bra matchbild för hörnorna. Hammarby brukar själva producera massvis med hörnor i sina matcher. Jag räknar det till 26 hörnor i sina 4 senaste matcher i Allsvenskan. Det ger ett snitt på 6.5 hörna per match. Om de skulle hålla samma tempo ikväll så behöver Lech endast producera 4-5 st själva. Fullt rimligt.

Lech Poznan är likt Hammarby ett väldigt offensivt lag. De är även ett lag som tillåter sina motståndare komma till många avslut och således gör man sig sårbara i de bakre leden. Lagets tre inledande seriematcher har slutat 2-2, 3-3 samt 1-2. Ett kvitto på det ovan nämnda. I dessa matcher har man själva producerat hela 26 st hörnor. Det ger ett snitt på nästan 9 hörnor per match. Osannolikt höga siffror. Det ska även tilläggas att de även släppt till 17 hörnor under dessa matcher. Strax under 6 hörnor i snitt. Även det väldigt högt. Detta tyder att man spelar lite av en Hawaii fotboll med lite fokus på försvarsspel. Lite likt Hammarby.

Sett ur ett matematiskt perspektiv där Poznan snittar 9 hörnor/match och Hammarby 6.5 hörnor/match hamnar vi på ett total som ligger betydligt högre än dagens lina på 10 st. Då det endast spelas en match så ser jag inte att man spelar taktiskt utan att det ist blir åka av. Förutsättningarna är goda för att det blir hörnrikt och därför känns spelet över 10 hörnor till fina 2.50 väldigt bra. GL!