Topptipset 14/8 » Dagens tips & analys

Av
Uppdaterat: augusti 14, 2020

Det blandas hej vilt på fredagens Topptips. Portugal, Belgien, Kroatien, Irland, Norge och Italien är alla länder att besöka. Lägg därtill att matchen i Lissabon spelas mellan Barcelona och Bayern München så förstår ni vilken salig blandning vi nu har framför oss. Värdemässigt finns en hel del guldkorn att norpa åt sig så nu kör vi!  

Spelstopp: 18.44

1. Barcelona – Bayern München 

En gigantkamp tar vid omedelbart då Barcelona och Bayern München i en enda match ska göra upp om en plats i Champions Leagues semifinal-spel. Barca löste enkelt Napoli över 180 minuter efter att Leo Messi, vem annars, haft stor show i Katalonien. Den argentinske trollkarlen låg bakom allt som hände i offensiven hemma på Camp Nou och det vill till att Messi har en bra dag nu om det ska bli något avancemang för klubben. Tyska ångvälten från München plattade till Chelsea fullkomligt i sin åttondel. 7-1 totalt är ruggigt stora siffror och med firma Lewandowski och Müller framåt är det alltid målgaranti. Bayern kommer av allt att döma hamna i krokarna mellan 40-45 procent och då är tvåan en ruggigt fin spik att inleda med. 

2. Mouscron – Mechelen 

I Belgien är Jupiler League i sin linda. En omgång har spelats och för både Mouscron och Mechelen slutade lagens premiärer med delad pott. Gästerna kryssade mot Anderlecht efter två sena mål (2-2) medan värdklubben löste 1-1 mot Antwerpen där laget stundtals var rejält tillbakapressade. Mechelen har vunnit eller tagit poäng på Stade Le Canonnier de fem senaste gångerna laget varit här och denna gång ska också tvåan hållas högt. Även utan Gustav Engvall på planen (skadad för besökarna) känns X2 som en perfekt väg att gå. 

3. Varazdin – Gorica 

För de kroatiska lagen blev det en kort sommarsemester då förra säsongen slutade i juli och nu studsar 2020/21-års säsong igång. Två lag som slutade i ingenmansland i fjol var Varazdin och Gorica. Värdarnas sommar var riktigt fin och vältajmad då det tog laget bort från bottenstriden. På sin egen matta under slutet av juni/ början av juli vann de blåklädda fyra raka. Dessutom utan att släppa in ett enda mål bakåt. Gorica avslutade säsongen med att lösa poäng eller segrar i sex av de sju sista. Lag som Rijeka och Hajduk Split besegrades. Med klass framåt i Kristijan Lovric och senegalesen Cherif Ndiaye får besökarna bära favoritskapet och med fin procent österut blir valet att inleda med tvåan.     

4. Dundalk – Waterford

På Irland ska Dundalk och Waterford stångas för andra gången inom en vecka. Senast det begav sig var det cupmöte som gällde och då gick hemmalaget segrande ur striden (1-0). Vinny Perths mannar har över lång tid varit en dominant faktor på den gröna ön men under denna säsong finns en hel del frågetecken kring The Town, som hemmalaget kallas. Laget har torskat både mot Bohemians och Shamrock och dessutom tappat poäng mot St. Patricks. Waterford har inte vunnit på Oriel Park sedan 2003. Dags att bryta den trenden nu och både krysset och tvåan blir finfina tecken att försöka plita ner i jakten på mer spännande utdelning.  

5. Cork City – Sligo Rovers 

Sligo Rovers har efter det långa coronauppehållet lyckats vinna två raka matcher och därmed är jumboplatsen överlämnad. Istället är det kvällens motståndare, Cork City, som nu besitter den mindre angenäma positionen i botten av tabellen efter bara fyra bärgade poäng på säsongens sju första fajter. City hade i veckan dessutom bekymmer att lösa Longford i cupen där det krävdes förlängning innan Neale Fenns manskap lyckades trycka in segermålet. Rovers vann på Turners Crossi fjol med klara 4-2 och läget har ju knappast försämrats sedan dess. Tvåan först. 

6. Perugia – Pescara

Italienskt ångestmöte på Stadio Renato Curi. Tvekampen mellan Perugia och Pescara är ett slag om fortsatt kontrakt i Serie B där Delfinerna från den adriatiska kusten nu sitter i förarsätet efter 2-1-triumfen senast. Ett försprång som troligen är av vikt då gästernas bortafacit varit under all kritik över lång tid. Hemmalagets 19 mål på eget gräs är under säsongen är ett lågvattenmärke. Bara Venezia är sämre i klassen med 18 strutar och nu måste värdarna framåt. Med skytteligatvåan, Iemmello, i truppen finns kvalité för att kunna få hål på gästerna och då Pescara bara behöver ett oavgjort resultat känns 1X som ett lås i Umbrien.     

7. Lilleström – Ull/Kisa 

Norska OBOS-ligaen ståtar med en kamp mellan fjolårets Eliteserie-lag Lilleström och ett nederlagstippat Ull/Kisa. För hemmalaget har det tagit lite tid att anpassa sig till den nya miljön men Daniel Gustavsson och hans kamrater har efter fem raka utan seger nu i alla fall löst en trea då KFUM Oslo lades på rygg tidigare i veckan. Svenske Gustavsson kunde också kröna sin insats med ett mål för de gulklädda. Gästerna från Ullensaker var chanslösa mot Åsane hemma i måndags (0-3) och på bortaplan hittills i år har det blivit idel förluster. Håller sig ettan i krokarna runt 70 är det en rätt stabil spik, men är det större utdelning som ligger i pipelinen är det inte fel att gardera upp denna fajt.  

8. Bray Wanderers – U.C.D 

Säcken knyter vi igen på Irland och denna gång är det andradivisionen som besöks. Bray slutade på en femteplats i fjol och var ett riktigt stabilt hemmalag med raden 9-2-2. Under denna säsongsinledning finns inte heller så mycket att klaga på och Wanderers har löst poäng i sina två inledande fajter hemmavid. Smolk i Brays bägare nu är att lagets mest framstående målgörare under de första fem matcherna, Gary Shaw, klev av skadad i första halvlek mot Drogheda i föregående omgång. Kan inte Shaw spela nu är det ett stort avbräck. U.C.D ramlade ur finrummet i fjol efter ett snabbesök och Studenterna från huvudstaden har inte vunnit en match på resande fot sedan Shelbourne besegrades i Ligacupen april 2019. Ettan först men håll lite koll på laguppställningar och streckprocent innan spelstopp. 

Omgångens säkra: Bayern München

Även om Bayern kanske inte är någon supersäker singel är det i alla fall värdemässigt en kanonspik att luta sig mot. 

Omgångens skräll: Waterford

Är det någon gång Waterford ska bryta en hemsk bortatrend mot Dundalk så är det nog nu. Tvåan kommer streckas lågt och då är det läge att testa superknallen på den gröna ön. 

1. Barcelona – B.München 2 

2. Mouscron – Mechelen x2

3. Varazdin – Gorica 2

4. Dundalk – Waterford 1×2

5. Cork City – Sligo Rovers 2

6. Perugia – Pescara 1x

7. Lilleström – Ull/Kisa 1x

8. Bray Wanderers – U.C.D 1