Topptipset 15/10 » Dagens tips & analys

Av
Uppdaterat: oktober 15, 2020

Hälften av kupongens matcher hämtas från finska Veikkausliiga där grundserien börjar dra ihop sig. Superettan bidrar med tre matcher, samtliga med någon form av nerv från bottenstriden. Kompletterar gör en match från nederländska Eerste Divisie. Ett flertal tveksamma favoriter som bör synas ordentligt kan borga för en profitabel torsdag med åtta rätt.

Spelstopp: 17:29

1. FC Honka – Mariehamn 

Marieham var tills nyligen bra med i kampen om slutspel men tre raka förluster ger fem poäng upp till den sjätte och sista slutspelsplatsen. FC Honka ligger fyra men det skiljer bara tre poäng ner för att man skall missa titelracet. Förra säsongen möttes lagen i ett dubbelmöte för kval till Europa League, två ordinarie möten i grundserien samt att de stötte på varandra i cupen, vilket innebär att lagen mötts hela fem gånger på mindre än ett år! Efter dessa duster har Esbolaget ett mentalt övertag då femkampen mynnade ut i fyra segrar och en oavgjord. Ettan skall givetvis med först på lappen men strecken rinner iväg och då ålänningarna inte alls är oävna bör åtminstone en kryssgardering övervägas.

2. FC Inter – KuPS 

Toppmöte med ettan mot trean i Veikkausliiga där det skiljer tio poäng mellan lagen. Skillnaden i styrka just denna drabbning är dock inte lika stor då FC Inter är seriens bästa hemmalag så här långt (7-1-1). Detta är inga nymodigheter då både förra årets grundserie och slutspel korade Åbolaget till det poängmässigt bästa hemmalaget. KuPS fick nyligen respass i Europa Legue-kvalet mot Djurgårdens banemän FC Cluj, tung förlust men inte helt av ondo då de gulsvarta kan koncentrera sig på back to back-titeln fullt ut. Senast lagen möttes på Veritas Stadion var i cupen, vid full tid var resultatet 4-4 så straffar avgjorde till sist till FC Inters fördel. Värdet finns till vänster så börja därifrån.

3. HIFK – FC Ilves 

En drabbning mellan två lag som i nuläget precis håller sig på den övre halvan av tabellen. Med endast fyra omgångar kvar av grundserien kan detta därmed betecknas som en så kallad sexpoängsmatch. Båda lagen mötte serieledande KuPS på bortaplan i sina senaste framträdanden. HIFK kunde med två mål på övertid frisera förlustsiffrorna till 2-3 och var mycket längre ifrån än vad siffrorna indikerar. FC Ilves kämpade sig i sin kamp till en viktig och imponerande pinne. Tammerforsgänget brukar vara med och slåss om pallplatser och har på pappret den klart starkare truppen. Den tidiga streckningen indikerar allt värde till höger och tvåan är en potentiell spik.

4. Seinajoen – HJK Helsingfors 

Seinajoen hade en katastrofal inledning på ligan och höll till i det absoluta bottenträsket. Med fem vinster på de sex senaste matcherna så har läget ljusnat avsevärt och det svartvita laget kan nu börja snegla uppåt i tabellen. HJK Helsingfors som bärgat mästartiteln åtta av de elva senaste åren är bara tre poäng från serieledningen och kommer med fullt fokus. Huvudstadslagets fem senaste besök i Seinäjoki ger 4-1-0 med målskillnaden 10-0 i deras favör. En liten passus är att HJK kan ha en del slitna spelare efter landslagsuppehållet men streckmässigt finns det gott om utrymme kvar till höger. Håller detta i sig är tvåan en fin spik.

5. Den Bosch – Almere City 

Vi tar oss till Nederländerna och landets näst högsta liga Eerste Divisie. Fjolårets liga avbröts efter 29 omgångar och det skiljde då sex poäng mellan lagen till Almere Citys fördel på nionde respektive elfte plats. Med endast sex omgångar spelat av årets serie så skiljer det redan tio poäng mellan lagen, detta då “de svarta fåren” fått en sensationell inledning och är obesegrade. Den Bosch har haft en trög inledning men skall i förlängningen inte behöva hålla till i den absoluta botten av serien. Tvåan verkar blir överstreckade här och Almere City vann bara tre av 15 på resande fot förra säsongen vilket gör gardering given.

6. GAIS – Norrby 

GAIS håller om än marginellt till på den övre halvan av tabellen, detta är ändock en för båda lagen viktigt match i bottenstriden. Grönsvart förlorade senast mot HBK hemma på Gamla Ullevi det hör inte till vanligheterna vilket nio raka utan torsk innan dess understryker. Norrby är seriens kryssgladaste lag på resande fot och har faktiskt bara förlorat tre matcher utanför Borås Arena i år. “Vårmötet” gav en säker 3-0-seger hemma på konstgräset för boråslaget. Oddsen indikerar en helt jämn drabbning och när makrillarna med frågetecken på ett flertal nyckelspelare streckas allt för mycket måste man dra öronen åt sig. Börja i österled men strecka för allt vad tygeln håller.

7. Akropolis – AFC Eskilstuna 

Akropolis är något av säsongens överraskningslag och även om formen mattats finns fortfarande lillsniff på en positiv kvalplats. På hemmaplan är grekerna ytterst svårslagna och seriens enda lag med förlustnollan intakt, sägas ska dock att hela åtta av dessa elva matcher slutat oavgjort. AFC inledde Superettan minst sagt knackigt men Özcan Melkemichel har på senare tid gjutit mod i den stukade truppen. Med 13 av 15 möjliga poäng på de fem senaste har Eskilstunalaget lämnat det absoluta bottenträsket men fler pinnar krävs för att kunna blåsa faran över. Strecken verkar hamna korrekt och här bör man strecka på.

8. Umeå FC – Trelleborg 

Ödesmättat bottenmöte i Superettan. Umeå har tagit åtta poäng av 33 möjliga på hemmaplan emedan Trelleborg tagit sju poäng av 30 möjliga utanför Vångavallen. Skåningarna har hyfsad dagsform och har följt upp segern mot Torn i cupen med två oavgjorda i serien mot Norrby och Akropolis. Västerbottningarna går tyngre och har bara en vinst på sina 14 senaste matcher och vad värre är så läcker laget som ett såll med 18 insläppta baljor på de fem senaste seriematcherna. Även om båda teamen är i desperat behov av en seger känns de båda lagen så uddlösa att krysset ligger närmast till hands. Den vågade spikar för delad pott den mer försiktige generalen helgarderar.

Omgångens säkra: HJK Helsingfors

HJK Helsingfors har fått avvara en del spelare till olika landslagsuppdrag. Bredden på truppen är dock sådan att Klubi kan vila lite trötta ben här och ändå säkert plocka tre poäng i jakten på KuPS och serieledning.

Omgångens skräll: Den Bosch

Eerste Divisie är bara i sin linda och Den Bosch kommer med säkerhet befinna sig högre upp än nuläget i tabellen när den summeras. Almere City har förvisso gjort det bra men haft lite stolpe in och det smickrande tabelläget gör att de streckas i absurdum. Krysset rensar gott och ettan är rent av delikat.

1. Honka – Mariehamn 1x

2. FC Inter – KuPS 1

3. HIFK – FC Ilves 2

4. Seinajoen – HJK 2

5. Den Bosch – Almere 1×2

6. GAIS – Norrby x2

7. Akropolis – AFC Eskils. 1×2

8. Umeå FC – Trelleborg 1×2