Topptipset 3/12 » Tips och analys

Av
Uppdaterat: december 4, 2020

Europa League står på agendan på torsdagens Topptips. Flera matcher känns på förhand ganska lättlösta och det gör att ett mindre system med uppskruvad radinsats är att föredra. Vi inleder i Alkmaar där svensken Jesper Karlsson ska försöka föra sitt AZ närmare avancemang.

Topptipset analys

Spelstopp: 20:59

1. AZ Alkmaar – Napoli

Det är helt öppet i Grupp F inför avslutningen. Napoli leder gruppen på nio inspelade poäng men AZ och Real Sociedad jagar därbakom på sju pinnar vardera. AZ vann faktiskt bortamötet med Napoli tidigare under hösten med 1-0, även om det ska sägas att det var ett holländskt lag som utsattes för en kanonad. Framåt ser AZ spännande ut med Karlsson, Koopmeiners, Stengs och Boadu. Bakåt blir det dock svårt att hålla Napoli stången ännu en gång. Italienarna hyllade Maradona på bästa sätt i helgen genom att krossa Roma med 4-0. Det visar på vilken klass som finns hos gästerna. Värdet ser ut att bli strålande på tvåan som då är en vettig spik.

2. Nice – Bayer Leverkusen 

Bayer Leverkusen har en ganska lång skadelista. Peter Bosz valde faktiskt bara att ta med sex avbytare istället för de tillåtna nio i helgens ligamatch mot Hertha Berlin. De som kan spela håller dock allra högsta klass. Leverkusen är obesegrade i Bundesliga och ligger med i toppen av sin Europa League-grupp också. Nice får klara sig utan viktiga försvarschefen Dante och har dessutom jobbiga avstängningar på Boudaoui och Schneiderlin. Tidigare under hösten fick Nice stryk borta mot Kusen med hela 6-2. Det blir svårt återigen. Trolig tvåa.

3. Granada – PSV Eindhoven 

Granada står på tio poäng efter fyra spelade omgångar av gruppen men då ska det sägas att spanjorerna har mött gruppens slagpåse Omonia Nicosia två gånger om. I La Liga går andalusierna betydligt sämre. Kenedy, Lozano och Montoro är fortsatt skadade när PSV kommer på besök. Gästerna har sin beskärda del av skadeproblematik men ser ruggigt bra ut offensivt. Malen, Zahavi och Götze är en trio som kan skapa chanser på de flesta klubbarna i världen. Ovisst i Granada, alla tecken rekommenderas.

4. Rangers – Standard Liège 

Det har tagit några år men nu är Rangers tillbaka på topp igen. De blåklädda leder den skotska ligan klart och är också i topp av sin Europa League-grupp. I dubbelmötet mot Benfica släppte dock Rangers in fem mål totalt och en de frågetecken finns därmed kring defensiven. Kanske dags för Filip Helander att kliva fram? Standard Liège har haft det tufft i Europa League men ser spännande ut i belgiska Jupiler League där endast två av 14 matcher förlorats. Visst ska Rangers gälla som klara favoriter men de verkar av allt att dömma streckas för hårt. Gardera tidigt och helst med alla tecken.

5. Arsenal – Rapid Wien 

Arsenal har gått igenom Europa League-gruppen som en furie och har reda säkrat avancemanget med tolv inspelade poäng. Här kommer Arteta säkerligen matcha en hel del ungdomar, då Spurs väntar i ligan på söndag, men trots det är det Arsenal som ska gälla som klara favoriter. Lirare som Nelson, Nketiah och Pépé lär starta och de håller betydligt högre klass än något Rapid kan ställa på benen. Gästerna från Österrike slåss med Molde om andraplatsen i gruppen och pressade Arsenal i Wien. Här blir det tuffare. Trolig etta.

6. Roma – Young Boys 

Roma har motsvarat förväntningarna i Europa League och leder sin grupp med tre segrar och en oavgjord efter fyra omgångar. Enda plumpen i protokollet var 0-0 hemma mot CSKA Sofia. Nu kommer dessutom ett gäng hemmaspelare utan självförtroende till spel efter 0-4-torsken mot Napoli i helgen. Då kan det bli lurigt att avfärda Young Boys. Schweizarna har en hög högstanivå och har på senare år etablerat sig i de europeiska cuperna. Fassnacht och Nsame räds inte Roma. När lagen möttes i Bern var YB det bättre laget och ledde fram tills det återstod 20 minuter då Roma kunde vända på steken. Det kan bli lurigt för romarna igen. Alla tecken behövs.

7. Cluj – CSKA Sofia 

Är det något lag som ska ha chans att nå upp till Young Boys är det Cluj. Rumänerna, som åkte ur förra upplagan av Europa League mot blivande mästarna Sevilla på bortamål, har stora skadebekymmer vilket lett till en serie svaga resultat. Det har också gjort att Petrescu valt att lämna sitt uppdrag som tränare. Kan Cluj, med dessa förutsättningar, motsvara favoritskapet i Transsylvanien? Det är inte helt säkert. CSKA Sofia håller lägre klass i grunden men har som tidigare nämnts spelat 0-0 borta mot Roma under hösten. Dessutom var de bra med hemma mot Young Boys förra veckan (0-1). Ettan är given som utgång men för de med större börs är krysset ett bra komplement.

8. Omonia Nicosia – PAOK 

Omonia Nicosia har under hela hösten visat att det är ett lag som ska tas på allvar. Bland annat har cyprioterna slagit ut Crvena Zvezda i kvalet mot Champions League. I Europa League har det blivit mindre lycka. En poäng efter fyra omgångar gör att sistaplatsen är vikt åt Omonia. Enda poängen de plockat var borta mot PAOK. Vi bör få se ett mer fokuserat grekiskt manskap nu. Ska de ha chans att nå upp till PSV eller Granada i toppen av gruppen är det bara seger som gäller. Tzolis och Zivkovic fixar det hela för PAOK. Klar tvåa.

Omgångens säkra: PAOK

PAOK imponerade inte i hemmamatchen mot Omonia men har en bra trend i ryggen och är ett väldigt kompetent fotbollslag i grunden. Detta vinner grekerna komfortabelt.

Omgångens skräll: Standard Liège

Rangers har gjort de väldigt bra hittills men börjar nu överskattas en del. Standard har bara förlorat två av 14 matcher i den svåra belgiska ligan och ska inte räknas bort här. Tvåan måste med.

1. AZ Alkmaar – Napoli 2

2. Nice – Bayer Leverkusen 2

3. Granada – PSV Eindhoven 1×2

4. Rangers – Standard Liège 1×2

5. Arsenal – Rapid Wien 1

6. Roma – Young Boys 1×2

7. Cluj – CSKA Sofia 1x

8. Omonia Nicosia – PAOK 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100