VM 2018 – Belgien

Av
Uppdaterat: april 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Belgien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Fruktansvärd öl, en kissande pojke, byråkrati och ringdans med Maradona. Det dyker är vad som spontant dyker upp om landet.

Krånglig monarki

Låt oss avverka byråkratin först som naturligtvis syftar på Bryssel och EU. Oavsett om man är för eller emot EU som koncept går det inte att bortse från förmynderiet och pappersvändandet där. Från försök till att göra snus olagligt till hur många grader bananer skall vara böjda för att få säljas i butik och tusentals överbetalda kostymer eller kontorskjolar från nästan 30 Europeiska länder som svassar runt i landets huvudstad där egentligen ingen har en inblick i vilken valuta för pengarna de levererar.

Byråkratin återspeglas på sätt och vis i landets inhemska liga där det en soppa till serie som delas på hälften mot slutet av säsongen. Plötsligt hamnar lagen på nedre halvan i en grupp, och de i övre en annan. Försöka sätta sig in i hur en säsong spelas kräver tålamod och det bidrar säkert till varför den inte följs av särskilt många utombelgare.

Statyn i centrum

Manneke pis är antagligen Belgiens mest kända landmärke. En staty på pojke som står och kissar mitt i centrala Bryssel. Där med den skulpturen sätter sig ganska mycket vad gäller generella uppfattningen om Belgien. Något udda, med folk som inte bryr sig särskilt vad andra tycker. Visst finns det många andra statyer runt om i världen föreställande nakna barn men den här står ändå ut på så många sätt.

Och på tal om kissande. Belgiens öl Trappist kunde lika gärna tappats direkt från statyn på pojken. Med en hög alkoholhalt snarare i häraden vin än god öl tar det emot redan efter första klunken. Varför man vill utsätta sig för vämjeligheten är en gåta men tydligen finns där människor som uppskattar den så pass att de vallfärdar från världens alla hörn och handla årets första från något av klostren.

Maradonas magiska VM

Det finns en klassisk bild på Diego Armando Maradona där han sätter fart mot Belgiens straffområde, i semifinalen VM 1986. Sex belgiska spelare står rakt framför honom inom några kvadratmeter och julgransformation. Maradona hade presenterat sig ordentligt för världen i den turneringen och hans motståndare ser helt skräckslagna ut. Mycket riktigt gjorde också Diego bägge målen i den matchen som tog landet till final och senare titeln.

2018 kanske vi får uppleva något liknande med Messi mot Belgien, eller en revansch för VM 86. De senare har en gyllene generation och nu är nog sista chansen förvalta detta.

Beta på VM? Vi rekommenderar Betsafe med upp till 2000kr i insättningsbonus!