VM 2018 – Island

Av
Uppdaterat: maj 15, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Island, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Vulkaner, Grönland, lämmeltåg och dyrt. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Planetens avstängningsknapp

När vulkanen Eyjafjallajökul, ett namn om något man måste slå upp och inte kan utantill, när den fick ett utbrott på Island 2010 gavs den moderna människan som är helt beroende av teknologi en påminnelse om hur det är planeten som trots allt är makten här på jorden. Hela Europas lufttrafik fick stängas ner askan som spreds nådde Sydamerika i väst, Mongoliet i öst och ner till Malta.

Vi kan bygga kärnvapen och detonera dem i rymden. Vi kan skapa medicin som botar lepra. Vi kan avverka tio fotbollsplaner regnskog snabbare än grannen hinner klippa sin gräsmatta och vi har lyckats tämja orangutanger som jonglerar på cirkus. Men det räcker att planeten bestämmer sig för att tre vulkaner på Island skall sätta ordentlig fart samtidigt så kan vi säga hejdå till allt på bara några dagar.

Ser man bilder på Grönland så är det bara is och snö så långt ögat kan nå. Ser man bilder på Island så är det ett av de grönaste och vackraste landskapen på jorden. De två måste växlats vid födseln.

Fantastisk anslutning

2016 spelade Island som bekant sin första internationella turnering i fotboll och det gick bragdartat bra. Det var en stor bragd bara att ta sig dit men när man väl var där visade islänningarna att de ville ha mer. England slogs ut på vägen i en av EM-historiens största skrällar. Det hade varit tillräckligt om Island vunnit med ett ledningsmål för att kalla resultatet skräll men nu tog England dessutom ledningen tidigt i matchen. Redan i fjärde minuten på straff. Island vände till vinst och hånskratten i Englands riktning ekade över Europa, samtidigt som beundran för Island växte än mer.

Att de hade bra uppbackning på läktarna är en underdrift. 10,000 supportar reste över Nordatlanten till Frankrike för att stötta sina spelare. Det är ca 12 % av den totala befolkningen på ön, och första gången man såg ett lämmeltåg landa med flygplan.

Nu reser de mot öst i stället för syd och ingen kommer ta Island för givet. Varken Argentina, Kroatien eller Nigeria som spelar i samma grupp.

Dyrt så in i Hong Kong

I filmen The secret life of Walter Mitty finns en magisk scen när Ben Stiller far genom det isländska landskapet på en longboard. Söker man på bilder hur landet ser ut under de varmare årstiderna är det ett sagoland utan dessa like med böljande kullar och dalar täckta av kompakt grönska. En klippig kust där det på vissa håll tornar upp sig majestätiska naturväggar mot havet. Men att besöka Island är en förbannat dyr erfarenhet. Man får plocka bär många dagar i de Jämtländska skogarna för att ha råd med ett par öl i Reykjavik.