VM 2018 – Kroatien

Av
Uppdaterat: juni 5, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Kroatien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Underpresterande, korruption, stolthet och lista som kan göras lång. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Farsa, morsa och syrra

Man är ju lite partisk när det gäller Kroatien eftersom föräldrarna kommer därifrån, och man har en hel del släkt i Sverige med kroatiska rötter. Det bor en hel del människor över huvud taget i Sverige vars föräldrar kommer från landet, eller de själva flyttade hit under 1990-talet när inbördeskriget bröt ut. I Göteborg har det blivit tradition med fest mitt i staden varje gång Kroatien spelar EM eller VM. Där varje mål firas med bengaliska eldar utanför krogen alla samlats på. Och det är på tiden med en ordentlig fest nu likt den 1998 när landet kom trea i VM med sin gyllene generation som innehöll bland annat Suker, Boban, Jarni, Prosinecki, Asanovic och Bilic.

Nu har Kroatien åter en gyllene generation med Modric, Rakitic, Mandzukic och den fenomenale Perisic. Men man har haft märkligt svårt att lyckas nå sin fulla potential internationellt. Individuellt lyckas de fantastiskt, ingår i startelvor för klubbar som Real Madrid, Barcelona, Inter och Juventus. Men i landslagströjan har det gått trögt i kval. En gång har de fått spela play-off mot Island för att ta sig till VM, sist hamnade de bakom Island i gruppen och fick åter spela play-off nu mot Grekland. Väl i VM har det allt för ofta hamnat trea och inte tagit sig vidare.

Den här gången består gruppen av Argentina, Island och Nigeria. Dubbad dödens grupp och det kanske är bra med tufft motstånd. Kroatien tenderar nämligen att schabbla bort det mot lättare lag.

Kaos på hemmafronten

Mitt i förberedelserna inför VM pågår en rättegång där den före detta klubbdirektören för Dinamo Zagreb, Zlatko Maric, stå åtalad för att ha förskingrat över 100 miljoner euro. Spelarna Lovren och Modric har bägge dragits in och tvingats förklara sin inblandning. Den här skandalen går tillbaka många år och är en soppa som dryper av nepotism och girighet. Dinamo Zagrebs fans har protesterat under många år på olika sätt. När Kroatien spelade match mot Tjeckien och tog ledningen med 2-0 försökte några fans bakom egna målet plötsligt storma planen. En planerad attack för att avbryta matchen och få landslaget bestraffade förhoppningsvis med avdragna poäng. Försöket stoppades dock av andra, vanliga fans och det utbröt slagsmål på läktaren.

Det här förhållandet mellan landslaget och en grupp Kroatiska ultras stärker inte direkt chanserna för ett lyckat VM.

Det kommer sjungas och dansas

Att det blir en folkfest i Sverige är tveklöst. Kroatien är en ung nation som blev självständig på 1990-talet efter århundraden av underkastelse. Från romarriket till Österrike-Ungern och kommunism. Det är en liten nation på knappt 5 miljoner invånare med ungefär lika många utspridda runt om i världen. Det finns därför en särskild sorts stolthet som manifesteras när landslaget spelar. Ett som så ofta visar sig med mindre nationer som lyckas mycket väl inom idrottssammanhang.

Det är därför lite lustigt att man tänker på den här generationen som underpresterande hittills.