VM 2018 – Mexico

Av
Uppdaterat: juni 5, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Mexico, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Sombrero, åttondel, jobbig mat och underpresterande. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Det räcker med tacoskvällar nu

Det finns mycket god mat från Mexico, men det finns lika mycket som är obegripligt hur den blivit populär. De där styva, vikta majsskalen man skall balansera ner köttfärs, sås och grönsaker är en obegriplig.

Man får till en början ha en krypskytts sikte för att få dit ingredienserna i skalet utan att spilla hälften utanför. När man väl fått dit dem och tar sin första tugga spricker allt sönder högt på Richterskalan och det sprutar majschips åt alla håll. Vad är poängen?

Det finns som sagt mycket gott men det mesta tenderar att lägga sig som en medicinboll i magen. Att leva på mexikanska kökets rätter kan jag inte tänka mig hur detta skulle vara. Ett rejält lavemang var tredje dag?

Världens elfte folkrikaste nation

Mexico har124 miljoner invånare och fotboll är enormt populärt, precis som i övriga Latinamerika. Men man kan tycka att de borde kunnat producera bättre resultat genom åren med tanke på befolkningsmängd, antal spelare och en liga som faktiskt håller relativt god klass. Bättre än den amerikanska.

Ändå är det typiska resultatet för Mexico i VM att de krånglar sig ut ur gruppen för att sedan åka dit mot första bästa lag i åttondelsfinal. Nu får vi hoppas att de inte krånglar sig vidare eftersom Sverige har Mexico i gruppen, en som Tyskland antagligen kommer vinna.

Antagligen planetens mest kända fakta relaterad till fotboll är att vågen som publiken ibland gör på arenorna, den har sitt ursprung i Mexico. Någonstans mellan Tijuana och Monterrey kom en uttråkad åskådare på att det vore kul aktivera igång alla med en mexikansk variant av yoga. Det måste tagit sin tid innan de andra greppade vad han eller hon sysslade med. När personen i omgångar reste sig och satte sig för att få de andra följa. Bakom honom kanske någon skrek ”oy, maricon, prepararte!”, att han skulle sätta sig. Andra trodde antagligen en fylla kombinerad med solsting slagit över. Men till slut lyckades det och idag får vi leva med att folk börjar pyssla med annat än att se matchen.

I varje VM där Mexico deltar, och de är en av nationerna som kvalificerat sig till flest, kan vi räkna med att kameran kommer visa en äldre gubbe i nachomustasch insvept i mexikanska flaggan och en gigantisk sombrero flaggans färger på huvudet. Den är lika given som att Sveriges brons 1994 kommer nämnas under juni.

Aldrig förlorat

Om man skall bli nördig och inta statistikställning har Sverige aldrig förlorat mot Mexico i en landskamp. 1958 spelade vi VM på hemmaplan och hade just Mexico i öppningsmatchen på Råsunda. Som vanns med 3-0. De övriga två var vänskapsmatcher i Mexico; 2005 slutade 0-0 och 2009 när Sverige vann 1-0.

Vi får hoppas svårigheten för Mexico att slå Sverige håller i sig.