VM 2018 – Nigeria

Av
Uppdaterat: juni 5, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Nigeria, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Jay-Jay, störningar, tusen språk och tandläkare. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Hello Africa, tell me how you’re doing

Sveriges mest kända Nigerian har också skrivit en av de mest enerverande låtarna. Alban Uzoma Nwapa är mer känd som Doktor Alban och doktor togs som en hint att han är utbildad tandläkare. Många är vi som hellre hade fått en tand utdragen av honom än gå live på en av kans konserter.

Nigeria som land mår fortfarande inte bra. Boko Haram härjar på det mest brutala vis, landet är till hälften muslimskt till hälften kristet och korruptionen är näst intill en hobby bland många. Vem har inte hört talas om Nigeriabrev? En mindre smickrande sak att förknippas med och landet fått ge namn åt, då de flesta liknande försök idag antagligen skickas från Ryssland.

En av de mest underhållande

För den med stort fotbollsintresse är det bara att gå in på Youtube leta upp klipp där Jay Jay Okocha briljerar. Tekniskt gudabenådad och sällsynt fantasifull i hur han utnyttjade sin teknik. För evigt en legend i Bolton där stor del av hans internationella karriär spenderades.

Det föds spelare av Jay Jay Okochas slag en gång varje decennium, om ens det. Därför är det något besynnerligt att inga större klubbar än Bolton var och ryckte i honom. Visserligen gjorde han ett par säsonger i Paris Saint-Germain men det var innan parisarna blev vad de är idag. Några säsonger i Eintracht Frankfurt, ett par i Fenerbahce, men aldrig i Italiens stora eller Spaniens. Vilket är märkligt? I landslaget var Jay Jay med och ledde sitt Nigeria till vinst i Afrikanska mästerskapen och ett Olympiskt guld 1996.

Idag har Nigeria inte några stora stjärnor i häraden Jay Jay, Obafemi Martins, Nwankwo Kanu, Emmanuel Emenik, Sunday Oliseh eller Finidi George. Men det kanske också kommer bli styrkan. Nigeria har nämligen väldigt ofta drabbats av interna stridigheter inför ett VM, där spelare revolterat och det uppstått konflikter mellan olika fraktioner. Det är på sätt och vis inte konstigt. Dels är landet uppdelat på två religioner, dels säger man att det räcker gå från en by till nästa för att två helt olika språk skall talas.

Kanske kan detta VM bli ett där Nigeria är den stora, stora överraskningen. Det brukar alltid bli en nation som plötsligt rusar fram och charmar världen. Nu var de första Afrikanska landslag att kvalificera sig men de har inte lika stor press på sig som tidigare upplagor och inte lika mycket förhoppningar. I en grupp med Argentina, Island och Kroatien blir det tajt, mycket tufft. Men det blir lika jobbigt för övriga som säkert inte jublade då de lottades mot nationen.