VM 2018 – Polen

Av
Uppdaterat: juni 14, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Polen, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Boniek, Marie Curie, träig mat, nobelpris och amerikanska deckare. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Vad äter dem egentligen?

Har ni sett en polsk matsedel någon gång med ungefär 30 olika rätter? Har ni hört vänner berätta om en polsk restaurang vilken ni borde besöka för att maten är så fantastisk? Nej, jag tänkte väl inte det. För de finns inte.

Okej, det finns god polsk mat men om man snurrar runt lite via Google och kollar in deras mest populära rätter, ja då ser det tragiskt, grått ut. Om man vill vara överdjävlig kunde man till och med säga att det ser ut likt något judarna i Dachau serverades. Men så taskiga skall vi inte vara.

Piroger. Vi får ge dem piroger. Det är väl polskt? En pizza i miniatyr man vikt ihop som en kebabrulle från nordligare Europa.

Det är underligt hur jobbig polsk mat är. Att ens orka svälja den efter sju polska öl. Man kollar polska köket på Google och allt ser ut som om det vore skopat från ett grustag i Tagentippen. Och därmed släpper vi det kulinariska med detta land.

Fantastiskt begåvade

Visste ni att Polen har världsrekord vad gäller antal Nobelpristagare? Men jösses, där har varit författare, kemister, fysiker, matematiker, inte minst fredspristagare. Jo, så är det att Polen har otroligt många vilka man gett den där vackraste medaljen som svenska konungen tilldelar varje december. En av alla dessa om fått Nobelpriset är också en av världshistoriens största. Marie Curie. Hon fick det i både fysik och kemi. Någon större människa har knappast funnits på planeten, än Maria Salomea  Sklodowska. Något större geni än henne får man leta efter i historieböckerna.

Och då är det bara en, men när man listar Nobelpristagare vilka nationer de kommer från vilka som leder ligan, ja då ligger Polen där uppe topp tre. Tyvärr är det bara tre de kommit i VM två gånger också.

1982

Spanien, 24 nationer, och ett av de vackraste lagen som spelat ett VM. Brasilien med Zico, Eder, Socrates o.s.v. Men precis bakom dem fanns ett lika vackert. Det polska med Boniek i spetsen. Det där laget 1982 kunde lika gärna ha vunnit hela VM men nu ville fotbollsgudarna annat. Då ville det sig inte riktigt. I år har man ett lag som kan smyga sig fram med Lewandowski och kanske hela vägen till semifinal. Varför liksom inte?

Ah, just det, den där grejen med amerikanska deckare? Är det inte så att det alltid finns någon polack med i en amerikansk deckare av rang?