VM 2018 – Ryssland

Av
Uppdaterat: juni 13, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Ryssland, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Värdnation, borsjtj, kyrilliska och Tsarens kurir. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Allt för gamla

Nej, det här ser på förhand inte bra ut för nationen som håller i hela VM. Tittar man på truppen så finns där en endast som spelar utanför ryska ligan, men än jobbigare är att medelåldern ligger spektakulärt högt. Hur har Ryssland inte lyckats producera fler unga spelare? Jag har inte räknat på det själv men vågar gissa detta landslags medelålder är bland de högsta av 32 deltagande nationer, om inte det högsta. Och tittar man närmare på vilka resultat de gjort i sina landskamper under senaste två åren. Oj vad de släpper in mål och oj vad de sällan vunnit.

Det här kan bli respass redan i gruppen där Uruguay och Egypten med sin Mo Salah finns.

Många tycker det är uselt av FIFA ge VM till Putins Ryssland, nästa gång hållas i oljeklanens Qatar. Men kan vi släppa det nu? Tyvärr så har detta alltid fungerat så och jag utmanar alla nämna något land där VM hölls och där det var alla kort på bordet samt helt rent mjöl i påsen.

Borsjtj är en rödbetssoppa. Har du ätit rödbetor? Inget att hänga i granen. Soppa på dessa smakar snarare deppig Gulag än häpnadsväckande Perestrojka.

Men kom in i matchen

När jag besöker mina föräldrar brukar de ibland sitta titta på Serbisk TV, där musiken är makalöst bra. Kroatisk TV, där vår egen familj kommer från, den är gråare än det gråaste du kan tänka. Musiken är så seg att jag hellre röstat på ett söndertuggat vingummi i Melodifestivalen, än någon av de låtar som spelas på kroatiska kanalen. Serbiska däremot, den regerar. Förutom en detalj. Varenda gång man hör en låt och vill leta upp den, så står artistens namn på kyrilliska. Jag kan inte kyrilliska. Det irriterar. I Ryssland skriver man kyrilliska och vill de få mig hata detta VM kommer de lägga upp alla namn på spelare, tränare, domare, på det där alfabetet.

Samtidigt har jag haft en lång ambition lära mig läsa det. Så kanske om Ryssland går all in med kyrilliska, triggar det mig till slut göra så.

Till sist, jag ser gärna en ny version av TV-serien Tsarens kurir. Original heter den Michail Strogoff och skrevs av ingen mindre än Jules Verne. Som liten grabb satt man fastnaglad framför TVn när denna miniserie gick. Och vad den har med fotboll att göra är även bortom mig men nu skulle ju inte dessa handla om enbart fotboll.