VM 2018 – Saudiarabien

Av
Uppdaterat: juni 13, 2018


God tid inför VM skall vi fördjupa oss här i varje deltagande nation. Alfabetiskt. Räkna inte med någon djupare analys av spelsystem, hur det ser ut i gruppen landet lottats i eller vad deras chanser att vinna hela turneringen är. Nej, här ämnar vi vara något mer nyfikna än så. Den här gången handlar det om Saudiarabien, och vad vet vi egentligen om landet? Vad är det första man tänker på när nationens namn nämns?

Misär, öken, supersegregerat, tragiskt flummigt. Det är vad som spontant dyker upp om landet.

Var skall man börja?

Det finns en helig sak hos mig vilken jag försöker förmedla till yngre. Man kan hata en klubb, men hata aldrig deras spelare och hata aldrig deras fans. Man börjar ju bli till åren kommen och det infinner sig ögonblick då man får försöka agera mentor. Ett sådant var exempelvis Champions League 2007 när mitt Milan slog Liverpool i finalen. På övervåningen i sportbaren var det bara Liverpool, på nedervåningen var det vi. När slutsignalen gick sa jag till alla tydligt; inget jäkla hånande nu! Låt de bara gå hem utan kommentar nu när de släntrar nerför trapporna. Jag sa detta eftersom några år tidigare hade Liverpool med sina fans hånat oss så fruktansvärt då de vann finalen. Jag ville inte vi skulle sänka oss till deras nivå och den tystnaden som mötte fans från Liverpool allt eftersom de kom ner, oj vad den var påtaglig. Sedan, när de traskat ut, då sjöng vi.

Vad man vill ha sagt med detta är att aldrig blanda ihop förakt mot en klubb, och att det alltid går respektera en supporter av en klubb man föraktar. Men med Saudiarabien är det svårt. Det finns liksom inget vackert för fem öre med hela den nationen. De har motorvägar där det är skyltat ”endast för muslimer”. Om du inte tror mig? Googla. Tänk att du kör nerför E4an från Vimmerby till vad vet jag. Trefilig väg. Plötsligt står det ”endast för de med svenskt medborgarskap”.

Jo tack, det verkar vara ett sunt ställe vara med i FNs säkerhetsråd.

Landskapet är lika kul som en sönderslagen piñata, bara sand åt alla håll. Lagarna baseras på mytologi där man fortfarande halshugger eller piskar brottslingar offentligt. Och där folk faktiskt kommer för att bevittna detta som om de vore den naturligaste sak.

Nej tack, hatar inte något, absolut inte spelarna, men detta land är bara kul om de åker på däng med nio noll i varje match.

Vad mer säga?

Är det ens någon som bryr sig om Saudiarabien i VM? Jag tror knappt de själva gör så. Deras rikaste köper upp klubbar i hela Europa och inget värre med det än om någon oligark i Ryssland gör så. Men majoriteten av människor som bor i Saudiarabien är gästarbetare från främst Asien vilka jobbar för bullshitlön, och de andra, medborgarna som först nyss tillät sina söndersegregerade kvinnor få köra bil ensamma, de bryr sig inte om landslaget Saudi, om de investerat miljoner i någon fransk klubb. Då håller de på Frankrike.

Visste ni att fataliteten, antalet bilolyckor med dödlig utgång, där ligger Saudiarabien i topp. Flera kollegor som besökt landet har berättat hur de bara kör genom stoppskyltar och trafikljus säger allt är guds vilja om de överlever.

Om det nu finns en gud, hur han gav sådan enorm rikedom till en ganska begränsad i antal grupp göra dem miljardärer och slavhandlare, då är det en ganska osund gud. Men i fotboll kan han inte styra. Där vinner aldrig dessa.