Kompistips Spelskola

Vill du bli bättre på sportsbetting? Då finns det flertalet olika termer som du kan ha stor nytta av att kunna då de även förekommer här på kompistips.

1-X-2
Det vanligaste spelet. Du väljer antingen ut en vinnare utav matchen eller så väljer du att spela på oavgjort.

Singelspel
Ett spel där du endast väljer ut ett spel från en match.

Dubbel
När du har hittat två olika spel som du vill kombinera med varandra. De två olika oddsen multipliceras med varandra och båda måste gå in för att du ska vinna. Ex. 1,60 x 1,45 = 2,32

Kombinationsspel
Singel, dubbel, trippel, fyrling, femling osv.
Kan även kombineras med nedanstående spelformer.

Draw no Bet (DnB)
Draw no bet är en spelform då du endast söker en vinnare i matchen. Om matchen skulle sluta oavgjort får du insatsen tillbaka.

För Sveriges bästa utbud av sportspel och odds, besök Betsson!

Halvtid/Fulltid (HT/FT)
Är en utveckling av det tidigare 1-X-2. Du lägger ett spel med vad du tror att ställningen kommer att vara i halvtid och därefter hur matchen kommer att sluta. Kan bestå av 1-X-2 eller resultatbaserat, exempelvis 0-1 i halvlek (HT), 1-1 i fulltid (FT).

Asian Handicap
Asian Handicap kan användas på flera olika sett. Om du har hittat en vinnare men anser att det är stor kryssrisk då kan du välja att spela på att det svagare laget får ett handicap innan matchstart på exempelvis 0,5. Det gör i sin tur att ditt spel går in om det blir oavgjort eller om laget du valt att tro på vinner matchen. Liknande kan göras med högre siffror ex. 1,5 eller -0,5 till något av lagens favör.

0 (Scratch): Du väljer att spela på hemma- eller bortaseger och får insatsen tillbaka vid oavgjort.

0, -0,5 (-2,5): Vinst om laget du spelat på vinner matchen. Vid oavgjort får du halva insatsen och förlorar andra hälften. Om laget du spelat på förlorar matchen förlorar du även hela insatsen.

0, +0,5 (0,25): Vinst om laget du satsat på vinner matchen. Vid oavgjort får du tillbaka halva insatsen och vinner på den andra hälften. Om laget du spelat på förlorar så förlorar är hela insatsen förlorad.

-0,5: Vinst om laget du spelat på vinner matchen. Förlust vid oavgjort eller om det andra laget skulle vinna.

+0,5: Vinst om laget du spelat på vinner matchen eller om matchen skulle sluta oavgjord.

-0,5, -1 (-0,75): Vinst om laget du satsat på vinner med mer än ett mål, alltså två mål eller mer. Om laget du satsat på vinner med ett mål får du halva insatsen tillbaka och förlorar andra hälften av insatsen.

+0,5, +1 (+0,75): Om laget du satsat på förlorar med två mål eller mer blir spelet förlorat. Om laget endast förlorar med ett mål får du halva insatsen tillbaka och förlorar andra hälften. Vinst blir det om laget du spelat på vinner matchen eller om matchen skulle sluta oavgjort.

-1: Vinst om laget du spelat på vinner med mer än ett mål, alltså två eller fler.

+1: Om laget du satsat på vinner matchen eller om matchen skulle sluta oavgjort vinner du. Vid förlust med exakt ett mål får du insatsen tillbaka. Förlust blir det om laget du satsat på förlorar med två mål eller fler.

Livespel, liveodds, livebetting
Är när du sitter med dator/telefon i högsta hugg och lägger spel under pågående match.

Långtidsspel
Titeln säger sig själv egentligen. Ett spel som läggs tidigt och håller i sig en längre period, till exempel vinnaren av Premier League.

Units
En procentuell del av din totala spelkassa som du väljer att ha som insats.

Void
Insatsen återbetalas dvs odds 1.

Över/Under
Kan användas när du har hittat en målsnål eller en målrik match. Standard är över/under 2,5 mål. Alltså för under 2,5 mål får det endast bli två mål eller färre i matchen för att du ska få rätt och för ett överspel krävs det tre mål eller mer.

Dubbelchans
Dubbelchans är samma sak som en halvgardering på stryktipset. Du får välja två tecken utav 1, X eller 2. Exempelvis 1X och då går ditt spel in vid hemmavinst eller oavgjord match.

Underdog
Kallas de lag som inför matchen ses som det svagare.

Värdespel
Värdespel kan användas för att räkna ut den procentuella chansen att ditt spel ska gå in. Om du tror att Arsenal kommer att vinna över Newcastle till 50 % bör oddset minst ligga på 2,0 gånger pengarna.

Scorecast
Är en kombination med första målgörare och korrekt slutresultat. Mycket svårträffat och ger därför höga odds.

Europeiska odds
Är de odds vi använder oss av i Sverige, även kallat decimalodds. Ex. 1,30 , 2,60. Satsar du 100 kr på ett spel med 1,3 i odds får du alltså 130 kr tillbaka om man räknar med insatsen.

Engelska odds
Är lite mer omständigt än våra decimalodds. De skrivs istället i bråkform och oddset 1/2 betyder att om du ska vinna 1 behöver du satsa 2.